Den fineste oktober i manns minne

Det har gått fire uker der Møre og Romsdal har vært badet i høstsol. Men nå kommer regnet.

Solskinn

Oktober 2016 går over i historien som en av de fineste på mange, mange år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I uke 40 var det høstferie på Østlandet og de var heldige. De fikk det samme fine været som i Nordvest. Men når det nærmet seg helga, lurte mange på om hvordan været ble i høstferien på Nordvestlandet. Men meterologene beroliget: Det blir fint i uke 41 også, og statsmeteroliog Geir Ottar Fagerlid slo fast at det blir fint så langt han kan se.

Geir Ottar Fagerlid

Geir Ottar Fagerlid sier det er helt spesielt at det er så stabilt vær på Nordvestlandet som nå

Foto: Meteorologisk Institutt

For ei høstferieuke!

Det ble ei aldeles uforglemmelig høstferieuke for de som var så heldige å ha fri. Det var riktignok kaldt om nettene og NRK meldte om nattefrost og kuldergrader noen steder, men når høstsola tok tak, kom temperaturene flere steder opp i 12-13 grader. I sola var det mye varmere.

Passerte midten og det fortsatte

Mange brukte de flotte oktberdagene til å ta fine bilder som ble lagt ut på sosiale medier. Himmelen får en spesiell farge ved solnedgang og folk var over seg av det flotte været. Søndag 16.oktober la det seg et lite slør over store deler av fylket, men mandag var sola tilbake for fullt.

– Det blir en ny fantastisk uke , sier statsmeterolog Trond Thorsteinsson ved Værvarslinga for Vestlandet i Bergen. Jeg kan faktisk ikke se ei sky på himmelen så langt jeg kan varsle, sier vossingen. Lite nedbør og uttørrende østavind fører også til lokalt stor gress- og lyngbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning.

Nå kommer regnet

Ved inngangen til uke 43 ser metereologene at det nok går mot slutten på en fantastisk oktober i nordvest. Fra onsdag vil det skye over og om ettermiddagen meldes det regn i Møre og Romsdal for første gang på mange, mange uker.

Ikke rekorder

vær

Det blir nok ikke varmerekorder i oktober i år. Den varmeste oktoberdagen som er målt her i fylket til nå er fra 11.10.2005 da det ble målt 25,6 grader på Molde Lufthavn Årø. Den laveste oktobertemperaturen ble målt i Sunndal den 27.10.1915 Da var der - 15,8 grader.

Minimalt med regn

Det har kommet minimalt med nedbør i oktober i år, men i 1983 regnet det kraftig og rekorden for oktober ble satt på Brandal i Hareid med 783 mm på en måned. Nå har det vært tørre måneder før også bar så vi ikke glemmer det. I 1931 ble det ikke målt nedbør en eneste dag i november måned og i januar 1996 var det også 0 nedbør ved flere stasjoner i Sunndal og Tafjord og Ørskog.

Kilde: Klima/met.no