En felles cruiseplan må på plass

– Den kraftige veksten i cruisetrafikken på Vestlandet blir svært utfordrende, mener Trond Amland.

Geiranger

Cruisetrafikken kan doble seg i løpet av de neste 25 årene.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Amland står bak arbeidet med å få på plass en felles cruisestrategi for Vestlandet. Han forteller at det nå er på trappene en nasjonal strategi og stortingsmelding om reiseliv, og mener at da må cruise må være en viktig del av dette.

– Cruise er en viktig del av reiselivsnæringen, men hittil har det gått litt av seg selv. Det har ikke vært en bevist holdning. Vi må være frampå og påvirke utviklingen, sier Amland.

Trond Amland

Trond Amland mener Vestlandet trenger en felles cruisestrategi.

Foto: Trond Vestre / NRK

I følge prognosene vil cruisetrafikken doble seg i løpet av de neste 25 årene, og Amland mener det viser at det er behov for en nasjonal plan. Og han får støtte fra Senterparti- ordføreren i Stranda. Jan Ove Tryggestad er ordfører i en kommune som stadig vekk har store cruiseskip i sine havner eller sine fjorder.

– Her mangler en nasjonal overordnet plan for hvordan vi skal håndtere til tider relativt krevende spørsmål. Staten gjennom skiftende regjeringer har blitt utfordret gjennom flere år. Nå er det på tide at for eksempel næringsdepartementet tar på seg ledertrøyen og setter i gang et slikt arbeid, sier Tryggestad.