Elektrisk støt skal holde fisk borte

Mens elva behandles for å få bort den farlige lakseparasitten, må fisken som vil opp i elva holdes unna. Det skal gjøres ved å gi den elektrisk støt om den prøver seg.

Fagerhaugelva i Bø i Vesterålen.

Illustrasjon: Flere norske elver er smitta av lakseparasitt. Nå kan strøm bli løsninga.

Foto: Anne Sofie Simonsen

En rekke norske elver er smittet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Den mest kjente metoden for å fjerne parasitten er bruk av giften rotenon. Nå går det mot behandling av elver i Sunndals-området.

Rotenon tar livet av levende organismer i elva. Og det er et springende punkt hva man kan gjøre for å hindre verdifull fisk i å gå opp i elven. Går fisken dit blir også den drept når rotenonet pøses ut i elven.

Trond Haukebø

Trond Haukebø vil gi fisken elektrisk støt for å holde den unna elva.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

– Nå vil vi sperre vassdraget for oppgang av fisk. Denne gangen skal vi gjøre det med elektrisitet, sier Trond Haukebø i Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Elva Driva skal trolig få elektrisk sperre. Og nå står også Litjdals-elva i samme område for tur.

Dette blir omtrent på samme måte som man prøver å holde husdyr på plass med elektrisk gjerde, sier Haukebø.

Prøvd ut tidligere

Det er det amerikanske selskapet Smith-Root som nå anbefaler elektrisk fiskesperre i Litjdalselva. Utredningen er bestilt av Direktoratet for Naturforvaltning og Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Gyrodactylus salaris

Slik ser Gyrodactylus salaris ut.

Foto: Tor Atle Mo

Slike sperrer har også vært prøvd ut i Norge tidligere, uten at det har vært særlig vellykket.

– Det ble forsøkt på Sunndalsøra, ved utløpet av Aura kraftverk. Men den gangen fikk vi det ikke til å virke, sier Haukebø til avisen Tidens krav.

Les også:

Ikke tortur

Sperren bygges ved at det lages en plate på bunnen av elva. Det skal også støpes ned noen metallskinner på denne plata. Så setter man strøm på metallet.

Det blir ikke så mye strøm. Det er snakk om bare noen få volt mellom hver elektrode. Fisken får strøm i nervesystemet. Dette føles ubehagelig og fisken snur, forteller Haukebø.

Det høres ut som tortur dette, er det det?

Laks i elva

Illustrasjon: Laksen skal ikke ta skade av å få strøm i seg.

Foto: Arnstein Karlsen

– Nei, det er ikke det for det er veldig små strømmer det er snakk om. Det er nok langt mindre følsomt enn et elektrisk gjerde i husdyrsammenheng. I USA har dette vært brukt i 40 år med stort hell, og de har så vidt jeg vet ingen dårlige erfaringer med dette.

Litjdalselva godt egnet

Haukebø tror Litjdalselva i Sunndal er godt egnet til dette.

– Elva er så flat at å bygge en sperre slik vi har gjort til nå ikke er mulig, og da er tanken å bruke strøm, noe som ser ut som elva er velegnet til.

Les også:

Ingen høye regninger

Nå håper de å kunne stoppe all fisk i fem til sju år fremover. Da vil all laks ovenfor sperren ha forsvunnet, og da også lakseparasitten. Det blir heller ikke noe problem med høye strømregninger, skal vi tro Haukebø.

– Mengden strøm som skal brukes, er veldig lite. Og om strømmen blir borte, opprettholder vi sperrefunksjonen med batterikapasitet for ledningsevnen er så lav, forklarer han.

Han tror dette kan komme på plass i løpet av ett og et halv år.