Hopp til innhold
Bente Lund Jacobsen
Foto: Svein Arne Orvik/Eldreombodet

Eldreombudet

Oppsummert

Eldreombudet ble opprettet av Stortinget i 2020 og offisielt åpnet i april 2021. Ap-Sp-regjeringa foreslår å legge ned ombudet 1. juli 2023. Eldreombudet har kontorsted i Ålesund.

 • Vanskeligere for eldre å få ny jobb

  Senter for seniorpolitikk presenterte fredag en ny studie om hvordan eldre opplever det å være arbeidssøker. Den viser at det ligger ekstra mange forberedelser og hardt arbeid bak et jobbskift i moden alder. Det tar dobbelt så lang tid å få ny jobb når du er over 55 år sammenlignet med yngre arbeidssøkere, ifølge SSB. Eldreombud Bente Lund Jacobsen er ikke overrasket.

  – Vi har fått mange henvendelser fra eldre arbeidstakere som forteller at de ofte føler seg diskriminert i situasjoner der de søker på jobb, eller på arbeidsplassen. For eksempel der man skal gjennomføre ny kursing og får beskjed om at «du trenger ikke det, for du skal jo snart bli pensjonist.» Eldreombudet mener det må en holdningsendring til for å forstå at eldre arbeidstakere er viktige for samfunnet.

  Bente Lund Jacobsen
  Foto: Svein Arne Orvik / Eldreombudet
 • KrF mener regjeringen svikter de eldre

  KrF-leder Olaug Bollestad mener at regjeringen svikter de eldre når de foreslår å legge ned eldreombudet fra 1. juli neste år.

  – Det er paradoksalt at regjeringen sier de ønsker et aldersvennlig samfunn, samtidig som de fratar de eldre deres vaktbikkje. KrF mener vi må styrke de eldres rettigheter og plass i samfunnet, ikke svekke dem slik de rødgrønne nå gjør, sier hun.

 • Eldreombudet legges ned

  Fra 1. juli 2023 er det over og ut for Eldreombudet som ikke fikk midler til videre drift over statsbudsjettet 2023. Ombudet var foreslått lagt ned i forslaget til statsbudsjett. – Vi var forberedt, men vi synes det var synd at ikke SV forhandlet frem en varighet for Eldreombudet, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

 • Vil oppretthalde Eldreombodet

  Høgre vil ha med seg fylkestinget på eit krav om at Eldreombodet blir oppretthalde. Det foreslår Bente Bruun og Monica Molvær frå Høgre i fylkestinget denne månaden. I forslaget til statsbudsjett vil regjeringa legge ned Eldreombodet som er lokalisert i Ålesund. Molvær meiner Eldreombodet har vore ein suksess og seier det er uakseptabelt å legge det ned.

  Bente Lund Jacobsen
  Foto: Oda Flaten Lødemel / NRK