Elbil-bølgen gir Sykkylven problemer

Stadig flere sykkylvinger kjører elbil og skåner miljøet, men de elektriske doningenes fremmarsj har blitt et tveegget sverd for kommunen.

Petter Lyshol elbil

– Vi taper inntekter, understreker ordfører Petter Lyshol.

Foto: NRK

Kjører du elbil i Sykkylven kommune slipper du nemlig unna med billigere billett på ferga Magerholm – Ørsneset. I tillegg kjører du også gratis over Sykkylvsbrua.

Dermed får man, ifølge ordfører Petter Lyshol, aldri et reelt bilde over trafikkgrunnlaget på fergestrekningen. Nå har man også fått problemer med å betale ned den privatfinansierte brua.

– Hvis staten mener man skal kjøre gratis over ei bru, så må de være med og subsidiere. Sykkylvsbrua skulle egentlig vært nedbetalt, men dette har blitt utsatt i to år. Det er også med på å gjøre det vanskelig for kommunen når den blir belastet med store utgifter, sier ordfører Petter Lyshol.

Han er på generelt grunnlag positiv til elbiler, men mener folk må betale.

– Vi taper inntekter

Sykkylvsbrua og Ekornes

Sykkylvsbrua skulle egentlig være nedbetalt for to år siden. Dersom du har elbil, kjører du gratis her.

Foto: Odd Sørås / NRK

Både ordføreren selv og regiondirektør Børre Eimhjellen i Fjord1 bekrefter til NRK at stadig flere sykkylvinger har kastet seg på bølgen og gått til innkjøp av elbil.

Statistikk fra vegvesenet viser at det i fjor var 12.104 elbiler som tok fergen fra Magerholm til Ørsneset.

Det er langt mer enn på en rekke andre fergesamband i fylket, der det bare er mellom 2.000 og 4.000 elbiler.

– Vi taper inntekter, understreker ordfører Lyshol.

Diskuterte problemet med Hoksrud

Lyshol har hatt møter med statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, for å diskutere elbil-trafikken.

– Han sier dette er ei utfordring med flere elementer, så han har i alle fall sett på det. Jeg har likevel ennå ikke fått noen tilbakemelding om at de kan imøtekomme oss på noe vis, sier Lyshol.

Siste video/lyd

Ein fem år lang krangel etter rehabilitieringa av Freifjordtunnelen, hamnar no i forliksrådet. 
Statens vegvesen meiner ei svakheit i plastduken som ble laga, kan gi ekstrakostnader i hundremillionar-klassen.
Ålesund kommune har kome på kant med delar av kulturlivet i byen. Då det kom fram at mellom andre Matfestivalen ikkje lenger får halde til på sin tradisjonelle plass midt i sentrum - har mange års irritasjon kome til overflata.
Utdanninga for fagarbeidarane i maritim industri kan bli endra. Ei fersk masteroppgåve konkluderer blant anna med at ein må sjå på heile utdanningsløpet - og at haldninga til yrkesfaga må bli betre.