Ekornes vil legge ned fabrikk på Hareid

Møbelprodusenten Ekornes har besluttet å samle dagens to Stressless-fabrikker i Sykkylven på Sunnmøre. Sammenslåingen betyr at fabrikken på Hareid legges ned. 70 ansatte berøres.

Ekornes fabrikk Hareid

Ekornes' fabrikk på Hareid.

Foto: Arne Flatin/NRK

Olav Holst-Dyrnes, Ekornes

Olav Holst-Dyrnes er konsernsjef i Ekornes.

Foto: Arne Flatin/NRK

Ekornes regner med å spare ti millioner kroner årlig på sammenslåingen.

Driftsmarginene for Stressless-segmentet er nesten halvert siden 2010, opplyser selskapet i enbørsmelding torsdag. I 2015 endte driftsmarginen på 10,2 prosent for segmentet.

– Vi velger å slå sammen de to sofaproduksjonene vi har på Sunnmøre. Vi ser at vi over tid har hatt en overkapasitet i sofaproduksjonen vår, så vi klarer ikke å utnytte maskin og anlegg på en god nok måte. Vi slår derfor sammen for å legge grunnlaget for en mer effektiv drift fremover, sier konsernsjef, Olav Holst-Dyrnes til NRK.

Han opplyser at de som er ansatt i produksjonsstillinger på Hareid, vil få tilbud om overflytting til Sykkylven.

– Vi har akkurat informert de ansatte om det og når sommerferien er over vil vi begynne arbeidet med flytting. Vi kommer til å tilby alle ansatte på Hareid muligheten til å flytte over til anlegget vårt i Sykkylven og fortsette å jobbe der, sier Holst-Dyrnes.

Behovet for administrativt ansatte vil være mindre og det vil opprettes dialog med dem som er berørt av det.

– Skuffet

Anders Riise ordfører Hareid og Olav Holst-Dyrnes

Ordfører i Hareid, Anders Riise og konsernsjef i Ekornes, Olav Holst-Dyrnes.

Foto: Arne Flatin/NRK

Ordfører i Hareid kommune er overrasket over valget Ekornes har tatt.

– Det var veldig uventet fordi de har gjort store investeringer på anlegget og byggene er toppmorderne. Jeg er skuffet selv om jeg var klar over at de var i en prosess og har hatt en viss form for dialog med Ekornes, sier han.

Hva betyr dette for arbeidsplasser i Hareid kommune?

– Vi bor i en felles bo- og arbeidsmarkedregion, så dette rammer ikke bare Hareid, men også kommunene rundt, mener Riise.