Ekebergs dilemma: MIF eller AaFK?

Herman Ekebergs hjerte banker både brunt, og oransje og blå, men før historiens første eliteserieoppgjør mellom Mjøndalen og AaFK klarer han ikke bestemme seg for hvem han skal heie på.

Herman Ekeberg

MODERKLUBBEN: Herman Ekeberg startet karrieren i Mjøndalen. Her er han avbildet på lagbildet til klubben fra 1991. Se øverste rad, nummer to fra høyre, innlemmet i rød sirkel.

Foto: privat

Herman Ekeberg

STOLT: Ekeberg, her sittende på kne, er stolt av Mjøndalens historie og det de har fått til i årets sesong.

Foto: privat

Herman Ekeberg få det samme spørsmålet hele tiden i forkant av søndagens oppgjør mellom AaFK og Mjøndalen: Hvilket lag heier han på?

– Egentlig burde jeg reist langt vekk, det er veldig merkelig at de plutselig skal møtes. Jeg må prøve å være mest mulig diplomatisk, sier Ekeberg.

Du kan svare MIF til de som spør fra Mjøndalen og AaFK til de som spør fra Ålesund?

– Ja, jeg får nesten gjøre det, ler han.

Ekeberg var en av AaFK-heltene som sikret det første opprykket til eliteserien i 2002, og har totalt 362 kamper for Ålesund-klubben.

Men Ekeberg er fra Buskerud og startet karrieren i Mjøndalen. Der spilte han fra 1988 til 1996, og det er ikke tvil om at hjertet fortsatt banker litt brunt.

Lagånd, innsats og kameratskap

Herman Ekeberg

HELT: Herman Ekeberg har høy status i Aalesunds Fotballklubb etter det han og resten av laget oppnådde i løpet av hans år i klubben.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Søndag kveld møtes de to klubbene i hjertet hans for første gang på øverste nivå i norsk fotball, og selv om Ekeberg nå jobber i markedsavdelingen i AaFK, er han fortsatt fryktelig stolt av moderklubben.

– Lagånd, innsats og kameratskap må alltid gå foran er mottoet til klubben, og det synes jeg dagens lag lever opp til. Du kan se det på de når de spiller, de er et lag med stor L, skryter han.

Ekeberg er imponert over hvordan Mjøndalen har fremstått på banen og hvordan de har tatt eliteserienivået. Like imponert er han over hvordan klubben drives utenfor den grønne gressmatta.

– Selv med små ressurser, klarer de å få det til. Det er en del klubber som bør se litt hva de har gjort og se seg selv i speilet. I Mjøndalen er det ingen som får lov til å være stjerner. Med nøkternhet klarer de å få til noe, og det synes jeg er moro. Jeg synes de gjør norsk fotball en tjeneste, sier han

Sammenligner MIF med AaFK

Ekeberg2

ARTIKKEL: Hermans Ekeberg overgang fra livet i Mjøndalen til vestlandet og Ålesund er blitt dokumentert tidligere.

Foto: PRIVAT

Mjøndalen har en stolt historie med tre cuptitler, to seriesølv og europacupspill. Før denne sesongen rykket de opp til eliteserien før første gang på lenge, og Ekeberg sammenligner klubbens fremgang med det han opplevde med AaFK for 13 år siden.

– Det var utrolig stort da de rykket opp, og lignet på det som skjedde her i 2002. Både Mjøndalen og Ålesund var et lite sted, med en liten klubb, som klarte det mot mange odds. Idrettsforeningen har vært en veldig viktig institusjon i Mjøndalen og har vært med på å utvikle samfunnet, forteller han.

Mjøndølingen holder AaFK som favoritter på hjemmebane, og sier at alle i klubben, inkludert han selv, jobber for AaFK-seier på søndag.

– Jeg håper Mjøndalen kan holde seg i divisjonen uten å ta poeng fra AaFK. Jeg tror AaFK vinner på søndag, men de skal passe seg for kollektivet Mjøndalen, mener Ekeberg.

Herman Ekeberg

NÅTID: Her er dagens utgave av Herman Ekeberg, uten de lange lokkene fra tiden i Mjøndalen. Han tror på AaFK-seier når lagene møtes søndag.

Foto: Magnus Gamlem