NRK Meny
Normal

Einar (80): – Elevene er min beste medisin

Da Einar Hjelset ble for gammel til å jobbe på sjøen, startet han ny karriere som lærer. At læreren er 80 år, synes elevene bare er positivt.

Einar Hjelseth

Einar Hjelseth hadde ikke lyst å bli pensjonist etter 45 år på sjøen. Dermed ble han lærer.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Mens andre 80-åringer har vært pensjonister i en årrekke, er situasjonen en ganske annen for Einar Hjelseth. Han er rask på foten og viser vei inn til klasserommet på Kristiansund videregående skole. Elevene som sitter her skal bli skippere og maskinsjefer i fremtiden, og her kommer lærerens lange erfaring til nytte. Han har jobbet til sjøs i 45 år. Da han gikk på land som 62-åring, hadde han slett ikke lyst å bli pensjonist. Han tok en kjapp telefon til skolen og dermed fikk han lærerjobb.

– Det å få være sammen med elevene og lærerne er min medisin hver dag, smiler Hjelseth. Han skryter av lydige og lærevillige ungdommer.

Einar Hjelseth

Til sommeren skal Einar Hjelseth bli pensjonist og bruke mer tid sammen med barnebarna.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Han er gud

Da Hjelseth fylte 80 år for få dager siden sendte 2.-klassingene inn hilsen i lokalavisen. Elevene er fulle av lovord om læreren og at han er 80 år bryr de seg ikke om.

– Det at han har tro på oss, merker vi i timene. Vi lærer ekstremt mye, fordi han har erfaring og vet hva han snakker om, sier Jarl André Jørgensen.

Læreren serverer også historier fra det virkelige liv hver dag.

– Det han sier gir mening, og det er lettere å knytte det til teorien, sier Jørgensen.

En annen elev kaller Einar Hjelseth for gud, fordi han kan så mye.

Elevene skal være stolte

Læreren selv er tilhenger av at undervisingen skal være humørfylt. Det sier seg selv at han har mange historier å ta av, etter 45 år på sjøen. Han håper at han klarer å gi elevene den stoltheten han selv har over å være norsk sjømann.

– Enhver nordmann som seiler til sjøs vil bli best. Det skal ikke skje noe på vår vakt, sier Hjelseth.

Han skulle ønske at han bare var 60 år, slik at han kunne begynne på nye 20 år i skolen, men til sommeren er det slutt. Da blir han endelig pensjonist og i tiden fremover er det barnebarna som skal få høre 80-åringens historier.