Eiendomsskatt: Flere nei-kommuner står for fall

Et stadig synkende antall kommuner i landet har strittet i mot å innføre eiendomsskatt. Men flere av de som står uten eiendomsskatt i dan kan måtte komme til å innføre skatten i løpet av få år.

Brattvåg

Boligene i kommunesenteret Brattvåg i Haram har sluppet eiendomsskatt hittil. Men sammenslåinga med Ålesund og tre andre kommuner kan føre til at det blir innført eiendomsskatt her.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Det er en sur pille å svelge. For meg sitter det langt inne, men vi har et ansvar for å gi forsvarlig tjenester til innbyggerne våre, sier ordfører i sunnmørskommunen Sula, Jim Arve Røssevoll (Ap).

Men nasjonale tall viser at eiendomsskatt er en mye brukt inntektskilde. 366 av landets 426 kommuner har innført eiendomsskatt, ifølge en oversikt fra Statistisk sentralbyrå tidligere i år. Og det er ulike former for skattlegging. De fleste kommunene har eiendomsskatt på bolig mens enkelte kommuner bare har skatt på verker og bruk.

Bite i det sure eplet

På Sunnmøre har motstanden mot eiendomsskatt historisk sett vært stor. Men også her må stadig flere kommuner bite i det sure eplet.

Ifølge en oversikt som fylkesmannen i Møre og Romsdal har utarbeidet for 2017, står 10 kommuner i dette fylket helt uten eiendomsskatt: Vanylven, Sande, Herøy, Sula, Ørskog, Stordal, Haram, Midsund, Eide og Ulstein. Åtte av disse er sunnmørskommuner

Men kommunestyret i Ulstein vedtok i desember å innføre eiendomsskatt. Kommunestyret i Sykkylven fjernet skatten i juni, men den ble innført igjen i høst.

Tømmer fondet

Jim Arve Røssevoll (Ap), ordfører i Sula.

Jim Arve Røssevoll (Ap (er ordfører i Sula kommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men flere av kommunene som har sagt nei til eiendomsskatt tidligere må trolig strekke våpen i løpet av de neste årene. Rådmannen i sunnmørskommunen Sula har foreslått å innføre eiendomsskatt, men det ble avvist av kommunestyret i høst. Men ordfører Jim Arve Røssevoll (Ap) tror det blir vanskelig å komme utenom i årene som kommer.

– Dersom økonomien fortsetter slik det ser ut nå så snakker vi ikke om så alt mange år før Sula også er tvunget til å innføre eiendomsskatt. Akkurat nå tærer vi på disposisjonsfondet vårt, og det er tomt om fire år.

Planlagte investeringer og kostnadene ved å fortsette som egen kommune er ifølge ordføreren to viktige grunner til at det blir vanskelig å unngå eiendomsskatt.

– Det at vi står som egen kommune nå gjør at vi totalt mister 11 millioner kroner. I tillegg står vi foran en del store investeringer i tiden fremover, sier Jim Arve Røssevoll.

Sammenslåing fører til eiendomsskatt

Forhandlinger storkommune Ålesund

Sunnmørspolitikere under forhandlingene om en storkommune med Ålesund. Ordføreren i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp) til venstre. Haram sa nei, men flertallet på Stortinget vedtok tvang.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men kommunereformen fører også til at flere nei-kommuner står for fall. Haram har klart seg uten eiendomsskatt, men blir nå en del av nye Ålesund kommune sammen med fire andre kommuner.

– Jeg er redd vi ender opp med eiendomsskatt siden tre av de andre kommunene har det i dag. Det er jo avhengig av hva slags inntektssystem Staten legger opp til og hvor store overføringene til kommunene blir. Men jeg frykter at vi i løpet av kort tid, tre år kanskje, får eiendomsskatt også i Haram, sier ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp).