NRK Meny
Normal

Hvilket juletre skal vi velge?

Vi kjøper heller kunstige trær enn ekte vare, ifølge Viddals Gartneri & Hagesenter. – Mange sliter med å kjenne forskjell.

Hogger juletre

– Det er godt å ha med pappa Roy Morten når en skal hogge juletre, mener Trym R. Jensen. De velger konsekvent furu.

Foto: Ottar Rydjord

Juletreet er veldig viktig for mange for å få skikkelig julestemning. Hvilket tre må du ha for at det skal bli ordentlig jul? Fortell oss i kommentarfeltet.

Bent Sydsæter

Bent Sydsæter tror de fleste vil ha edelgran, men flere går for den kunstige varianten.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Det mener daglig leder ved Viddals Gartneri og Hagesenter utenfor Ålesund, Bent Sydsæter. De selger absolutt mest av edelgran i enten ekte eller kunstig form.

– Vi selger tre ganger så mye av kunstige trær enn ekte, forteller Sydsæter.

Juletreet er for de fleste veldig viktig for julestemningen. Edelgran er favoritten blant de fleste. Men noen velger furu eller trendy trær med et mer pistrete utseende.

– Jeg tror at furu-trenden er mer utbredt i storbyene. Vi ser i alle fall at det blir solgt mest edelgran, og at folk velger det tradisjonelle juletreet. Kvaliteten på kunstige trær har blitt så god at folk har problemer med å kjenne forskjellen, forteller Sydsæter.

– Vi vil ha det beste

Selv har Sydsæter kunstig i sin stue. Marit Helen Hansen, butikkleder ved Plantasjen Ålesund, forteller at de selger mest av edelgrana "Excellent".

– Vi selger veldig mye edelgran og andre varianter av gran i dagene før jul. Mange har blitt flinkere å komme i god tid, forteller Hansen.

Går til skogs for julestemninga

Men ikke alle går i butikken for å kjøpe det viktige treet. Mange benytter nest siste helga før jul for å hogge eget juletre, særlig de som har tilgang til egen skog.

Slik også for Trym R. Jensen (4) på Frydenlund ved Åndalsnes som har tilgang på morfars skog.

– Pappa Roy Morten og mamma Edel velger furu for den mister ikke nålene i varmen, sier Trym.

Derfor blir det ikke gran der i huset i år heller.

Skogeier og Tryms bestefar, Ottar Rydjord, forteller at nå er det enkelt å hogge trær i skogen ettersom snøen har forsvunnet med «Ivar» og de høye temperaturene. Men selv går han for tradisjonstreet gran.

– Vi syns det er finest, så nå står det i vann frem til jul, sier Rydjord.

Hogger juletre

Trym R. Jensen syns det er stas å kunne være med å hogge juletre. Dette er fjerde gang.

Foto: Ottar Rydjord