Trodde det var en giftig sort enke

Han er nesten seks centimeter lang og befant seg på åpen gate midt i travle Ålesund under morgenrushet. Den fikk to fullvoksne menn til å stoppe opp.

Kjelleredderkopp
Foto: Andreas Lied

Andreas Lied og Christian Ramsvik kaller seg selv «edderkoppmenn» etter dagens hendelse. Eller rettere sagt, de skriver under på engelsk, og da blir det «spidermen».

På veg til jobben i dag, det var i Kirkegata på Aspøya, fikk de et syn som virkelig gjorde inntrykk.

– Det vi så fikk to voksne menn til å stoppe opp. Det var en særdeles sær skapning. Jeg stoppet opp og tok noen bilder av den, sier Andreas Lied.

– Mer spennende enn de trodde

Det var ingen tvil om at det var en edderkopp. Tanken om at det kunne være en giftig sort enke meldte seg.

Etter en stund, og etter litt søking på internettet, kom vi til at denne edderkoppen kanskje kunne være mer interessant enn det vi først trodde. Det ligger en butikk med eksotisk mat like ved, og vi tenkte at det kanskje kunne være en sort enke som hadde kommet med en banankasse eller noe sånt, sier Lied.

Kjelleredderkopp

Her er edderkoppen fortsatt på asfalten på Aspøya i Ålesund.

Foto: Andreas Lied

Blir spredd over kontinentene

En sort enke er en giftig edderkopp som hører til kamfotedderkopp-slekten. Den lever til vanlig i Amerika. Men det finnes flere eksempel på at enkeltindivid har blitt spredt til andre deler av verden.

Giften er femten ganger så kraftig som klapperslangens. Men den sprøyter ikke særlig mye gift, og hunnedderkoppens brodd stikker kun ca. 1 millimeter inn i huden. Dette skal ikke være nok til å skade mennesker. Hannedderkoppens gift er svakere. Han har også mindre gift enn hunnen.

Tilbake til åstedet

Disse fakta fikk de to «edderkoppmennene» til å gå tilbake til åstedet der de først så edderkoppen. I lunsjen hadde den beveget seg 20 meter og hadde klatret opp på en vegg.

– Vi hadde med oss en plastboks, og tok den med tilbake til kontoret, sier Lied.

Trolig en Meta menardi

Spørsmålet er om dette virkelig ER en giftig, sort enke. Vi lar zoologisk konservator ved Midt-Troms Museum, Kjetil Åkra, se på bildene av edderkoppen for om mulig å artsbestemme den. Han tror ikke dette er en sort enke. Den mangler nemlig de røde merkene på bakkroppen, noe som er kjennetegn for edderkopper av det slaget.

– Gitt størrelsen og fargene tror jeg dette er et eksemplar av den store kjelleredderkoppen Meta menardi som er ute på vandring. Normalt holder de seg inne i mørke og fuktige kjellere og lignende, men denne har av en eller annen grunn tatt turen ut, sier Åkra.

Er det en uvanlig edderkopp?

– Nei. Den er meget vanlig på egnede steder, spesielt i kjellere, septiktanker og lignende steder.

Kjelleredderkoppen Meta Merdai blir også kalt grotteedderkopp og huleedderkopp. Den er i gruppen kjeveedderkopper, den er stor, men ifølge ekspertene helt ufarlig for mennesker.

Dette er kun en myte

En myte sier at kjelleredderkoppen kan ta livet av mennesker. Men dette er ifølge ekspertene ikke tilfelle. Riktignok kan den bite, men bittet skal ikke komme gjennom huden på menneske. Det er heller ikke påvist at giften har noen virkning på mennesker.

Vi sitter nå her med Lille Petter, som edderkoppen nå heter. Vi har kontaktet både Mattilsynet og Miljødirektoratet, og venter på artsbestemmelse. Det hadde nå vært spennende om det var en sort enke, sier Andreas Lied.