Drømmer om filmjobben

Den store drømmen er å stå bak kamera og skape magi på lerretet. Ungdom i Kristiansund bruker sommerferien på filmskaperkamp.

Deltar på filmskapercamp, fra venstre Gabriel, Kim, Anders, Christine, Even og Skjalg.

Fra venstre: Gabriel Thomsen Hagen, Kim Hoem, Anders Brunvoll, Christine Blass, Even Mathisen Hugdal og Skjalg Molvær.

Foran oss flimrer en gammel italiensk kortfilm på lerretet. Lyden skurrer og man må konsentrere seg for å få med seg alle detaljene.

– Hva er det som gjør oss mennesker til mennesker, spør instruktør og filmskaper Skjalg Molvær til de fire som sitter intenst og lytter til ham. – Kjærligheten, hvisker deltager Even Mathisen Hugdal.

Vi er inne på de dype analysene av filmskaping i Festiviteten i Kristiansund. Dette er et kurs for filminteressert ungdom og i denne bolken er det manus som er i fokus.

Legger grunnlaget

Christine Blass i Develo

Christine Blass i Develo er prosjektleder for campen.

Foto: Roar Halten / NRK

– Det er viktig for disse ungdommene som er spesielt filminteresserte, å møtes og danne nettverk med likesinnede og profesjonelle, sier Christine Blass fra Develo. Hun er prosjektleder for opplegget som Undine AS og Develo arrangerer og som både Vestnorsk Filmsenter og Kristiansund kommune støtter.

– Nå er det manushelg, forteller Blass, og i høstferien er det 6 dager med innspilling av film og til slutt blir det 3 dager med klipping av filmen.

Flere av dem som er med i dag, har vært med på filmskapercamp tidligere. Det er tydelig at de brenner for filminteressen sin.

Even Mathisen Hugdal og Kim Hoem

Even Mathisen Hugdal og Kim Hoem har vært på filmskapercamp flere ganger tidligere.

Foto: Roar Halten / NRK

Kim Hoem (17) har allerede skrevet flere filmmanus og har stor tro på at det blir film han kommer til å jobbe med.

– Nå blir det jo ordentlige historier som skal bli en ordentlig film, sier han. Jeg lærer jo så mye her. Tidligere har jeg skrevet på intuisjon, men nå blir jeg mer obs på det jeg har skrevet, sier Hoem.

Proff veiledning

Skjalg Molvær

Filmskaper og instruktør Skjalg Molvær.

Foto: Roar Halten / NRK

Det er filmskaper og instruktør Skjalg Molvær som gir ungdommene inspirasjonen i disse dagene. Han har 25 års erfaring fra filmproduksjon og håper å gi ungdommene starthjelp.

– I løpet av de 25 årene, så har det jo gått noen lys opp for meg òg, og en av de tingene som jeg synes er utrolig givende er å spare ungdommene for 25 år med å gå ned i alle de fallgruvene som finnes, avslutter han.