Driver videre på kreditorenes rekning

Forsyningsskipsrederiet Havila i Herøy fortsetter driften av de 27 offshore-fartøyene sine på tredje uka selv om de ikke har penger til de store kreditorene. Spørsmålet alle stiller seg er hvor lenge det kan gå.

Njål Sævik, Havila Shipping as

Njål Sævik går inn i den tredje uka der han ikke klarer å betale finanskostnadene. Men kreditorene sitter rolig – enda

Foto: FRODE BERG / NRK

For to uker siden sendte selskapet varsel til Oslo Børs om at de ikke klarte de økonomiske forpliktelsene sine. Havila har over 5 milliarder kroner i gjeld, men de fleste store kreditorene sa ja til at de skal få en mulighet til å få på plass avtaler som kan sikre videre drift uten konkurs.

Meget nervøs stemning

I dag skulle Havila betalt 12 millioner kroner i renter på et obligasjonslån på en halv milliard kroner. Det skjer ikke. Normalt legges rentene til lånet og da øker gjelda ytterligere. Administrerende direktør Njål Sævik jobber på høygir for å berge familieselskapet som har 800 ansatte. Noen er allerede satt på land og har blitt permitterte. Det preger også kommunen som frykter at lavere skatteinntekter kan sette servicenivået i fare.

Havila Subsea 7

Havila Subsea 7 er en av Havila-båtene som ligger i oppag

Foto: Frode Berg / NRK

Ikke alene

Det er en mager trøst at Havila ikke er alene. Njål Sævik vet så inderlig vel at han har flere direktørkollegaer som ikke tenker på annet om dagen. Han har spilt med åpne kort og hele tiden informert om hvilke katastrofale følger den lave aktiviteten innen oljesektoren har fått å si for hans rederi. Nå er det bankene som sitter med kortene. Sævik må bare drfite så godt han kan. Spørsmålet mange stiller er om han klarer å ri av stormen eller om han må kaste håndkleet. Da blir det i så fall konkurs.

Farstad-tall i ettermiddag

Karl-Johan bakken

Administrerende direktør Karl-Johan Bakken i Farstad legger frem talla for 2015 i ettermiddag

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Klokka 16 mandag skal Farstad Shipping i Ålesund legge frem sine resultat for driften i 2015. Rederiet har tatt betydelige nedskrivninger og mange venter spent på hva administrerende direktør Karl-Johan Bakken vil si om situasjonen for et av landets aller største forsyningsskipsrederi.

Les også : Tøffe tider for Farstad Shipping