Drapsdømt i Aksla-saken anker

Den 24 år gamle mannen som er dømt for voldtekt og drap i Aksla-saken, anker dommen på 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Aksla rettssak-aktor og forsvarer

Aktor Ingvild Thorn Nordheim og forsvarer Per Herman Thori-Aamot under rettssaken i Sunnmøre tingrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

24-åringen ble i Sunnmøre tingrett dømt til 21 årsforvaring med minstetid på 10 år for drapet på Anja Weløy Aarseth, voldtekt, ransforsøk og trusler mot to politibetjenter.

Etter domsavsigelsen mandag 3. mars sa 24-åringen at han ville ta 14 dagers betenkningstid, for å vurdere om han ville anke dommen eller ikke. I kveld melder NTB at han har bestemt seg for å anke dommen inn for Frostating lagmannsrett.

Vil ha fengselsstraff

– Han anker skyldspørsmålet for ransposten. Han har ikke erkjent skyld for ranet. Han anker også straffeutmålingen, opplyser forsvarer Per Herman Thori-Aamot til NRK.

Thori-Aamot har hatt møte med klienten sin i dag. De mener at fengselsstraff er riktig og ikke forvaring. Derfor vil 24-åringen anke straffeutmålingen.

24-åringen har tidligere tilstått drapet, men har hele tiden nektet for at det var han som stod bak ransforsøket.

– Hva tror du om sjansen for å få endra forvaring til fengselsstraff?

– Utgangspunktet vårt er bare at vi mener det riktige vil være en fengselsstraff, men jeg vil ikke gå inn i en vurdering på hvor sannsynlig det er, sier Thori-Aamot.

Ikke overrasket

Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim sier til NRK at hun ikke er overrasket over at mannen anker saken. Hun var ikke klar over anken, før hun leste om det på nettavisene tirsdag kveld.

– Jeg er ikke overrasket, siden han ikke har noe å tape på en anke. Han fikk lovens strengeste straff, sier Thorn Nordheim.

– Synes du det er synd at han anker?

– Ja, på vegne av de pårørende syns jeg det. Jeg har forstått det slik av bistandsadvokaten, at det er leit at saken nå ikke kan avsluttes, sier hun.

Thorn Nordheim sier hun ellers tar anken til etterretning og forbereder seg på en ny runde. Hun vet ikke hvor raskt saken kan komme opp for Frostating lagmannsrett, som er neste rettsinstans.

Bistandsadvokat Einar Råen sier til NRK at han tar anken til etteretning, men i samråd med pårørende ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere.

  • Les alt om Aksladrapet her