NRK Meny
Normal

Døpte tvillinger 668 m.o.h. med dåpsvann på termos

Man må være løsningsorientert når noen skal døpes på en fjelltopp. Gudstjenesten på Melshornet andre pinsedag ble helt utenom det vanlige.

Dåp Melshornet

DÅP: Prest Leidulv Øyvind Gimstad døpte tvillinger under årets friluftsgudstjeneste andre pinsedag. Dette er første gang noen døpes på Melshornet (668 m.o.h.). Her blir 2 år gamle Aksel døpt i pappa Bård Onar Pilskogs armer.

Foto: Svein Smørdal

Rundt 250 hadde møtt opp til årets gudstjeneste, som ble ekstra spesiell når et tvillingpar skulle døpes og halve slekta kom helt fra Italia.

– En nabo hjalp meg med å oversette noe av preken og velsigninger til italiensk, og det tror jeg de satte stor pris på, forteller prest Leidulv Øyvind Grimstad ved Hareid sokn.

Har aldri vært dåp før

På de 39 årene det har blitt arrangert gudstjeneste andre pinsedag på Melshornet har det aldri før vært dåp. Derfor var far til dåpsbarna litt usikker på om presten ville si ja.

Dåp Melshornet

Mor til tvillingene, Silvia Belelli, holder Josefine (2) mens prest Leidulv Øyvind Grimstad gir henne velsigning.

Foto: Svein Smørdal

– Jeg og kona har gått i dette fjellet i mange år og jeg har deltatt på denne gudstjenesten de årene jeg har hatt anledning. Da vi spurte presten om dette var mulig sa han ja med en gang, forteller Bård Onar Pilskog.

– Kirken skal være blant folket og gi folk et tilbud. Om noen ønsker dette neste år er vi åpne for det, sier Grimstad.

Når halve slekten til dåpsbarna kom fra Italia ville presten gjøre et ekstra spesielt inntrykk. Han fikk dermed naboen til å oversette velsigninger og lese de inn på mobil, slik at han fikk til den riktige uttalen.

– Du er dedikert?

– Ja, det kan du si, sier Grimstad og ler.

Tok med dåpsvannet på termos

Gudstjenesten har vært et samarbeid mellom Hjørungavåg Idrettslag, speiderne og Hareid sokneråd i snart førti år. Når det denne gangen skulle være dåp, måtte de være løsningsorienterte.

– Vi tok med oss dåpsvann på termos og speiderne hadde ordnet til kors, forteller Grimstad.

Tvillingene er to år gamle, der far er oppvokst i Hjørungavåg og mor er fra Italia. 15 personer fra mors side hadde tatt turen til Norge for å oppleve dåp i sunnmørske omgivelser.

– Det er litt stas å ta med seg slekta opp dit?

– Det ble en veldig fin opplevelse med bra vær. At presten også tok noe av preken på italiensk satte slektningene stor pris på. Nå skal vi ha middag og så blir det sunnmørsk kakebord etterpå, forteller Pilskog.

Gudstjeneste Melshornet

Rundt 250 personer tok turen til Melshornet for friluftsgudstjenesten andre pinsedag. Dette har vært en tradisjon i nesten 40 år.

Foto: Svein Smørdal