Aksla-tiltalte: Dømt til forvaring i 21 år

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Mandag kl. 17.00 ble den 24 år gamle mannen som drepte Anja Weløy Aarseth dømt til forvaring i 21 år, med en minstetid på ti år.

Aksla-rettssaken – rettstegning av aktor, forsvarer og tiltalte som lener seg over bord

Den tiltalte 24-åringen var til stede da dommeren leste opp domsavsigelsen i Sunnmøre tingrett. Tegningen stammer fra selve rettssaken i uke 7.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (rettstegning)

24 åringen var til stede og viste ingen følelser i Sunnmøre tingrett da dommer Kjetil Gjøen leste opp rettsavgjørelsen for mannen som drepte Anja Weløy Aarseth (21) på byfjellet Aksla 28. august i fjor.

Anja Weløy Aarseth

DREPT: Anja Weløy Aarseth (21) ble drept på byfjellet Aksla i Ålesund 28. august i fjor.

Foto: Privat

Mannen var tiltalt for følgende tre punkt:

  • Drap og voldtekt av Anja Weløy Aarseth
  • Forsøk på ran av gatekjøkkenet Pluto i forkant av drapet
  • Vold mot to polititjenestemenn desember 2012

Ettersom 24-åringen hadde tilstått drapet og voldtekten, var spenningen rundt domsavsigelsen hovedsakelig knyttet til hvorvidt mannen ville bli dømt for ransforsøket – som han har nektet – og om han ville bli idømt forvaring eller normal fengselsstraff.

Mandag ble det klart at han dømmes til forvaring i 21 år, med en minstetid på ti år. Det bekreftet dommer Kjetil Gjøen da han leste opp dommen mandag ettermiddag kl. 17.00.

– Tiltalte dømmes for forsettlig drap, i samsvar med tiltalen, sa dommeren.

Dømmes også for ransforsøk

Mannen dømmes også for ransforsøket på gatekjøkkenet Pluto. Dette skal ha skjedd kort tid før domfelte bevegde seg opp på byfjellet, der drapet fant sted.

24-åringen dømmes også til å betale erstatning på totalt 530.000 kroner til Aarseth-familien.

Den domfelte valgte å ta betenkningstid på 14 dager, før han bestemmer seg om han vil anke saken eller ikke.

(Saken fortsetter under videoen)

Aksla rettssak

Se video fra rettssalen, der 24-åringen fikk dommen mandag ettermiddag.

Krevde forvaring under rettssaken

På rettens siste dag krevde aktor Ingvild Thorn Nordheim at tiltalte ble idømt forvaring i 21 år, for å beskytte samfunnet fra ham.

Aksla rettssak-statsadvokat og rettssakkyndige

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, samt rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Michael Setsaas konkluderte under rettssaken med at 24 åringen har alvorlige personlighetsforstyrrelser, og viser fare for gjentagelse av kriminelle handlinger.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Samfunnets behov for vern av denne personen tilsier lovens strengeste straff på forvaring i 21 år, og med den lengste minstetiden på ti år, sa Nordheim.

Aktor understreket igjen at en tidsbestemt straff på 21 år ikke er nok for en person som har utført slike handlinger, og som er troende til å fortsette med slik oppførsel. Dermed understreker hun at forvaring er det eneste riktige.

– Dette er en gjerningsperson som skremmer et helt samfunn og gjør at de lever i spenning fordi en gjerningsperson er på frifot, sa hun i retten.

Rettspsykiaterne Michael Setsaas og Terje Tørrissen har konkludert med at den domfelte både har en dyssosial personlighetsforstyrrelser og avhengighetssyndrom knyttet til rusbruk.

De mener også at mannen er lett psykisk utviklingshemmet i juridisk forstand. For å bli regnet som utilregnelig knyttet til lovbrudd og dermed fritas fra straff står det i loven at det kreves at personen var «psykisk utviklingshemmet i høy grad».

Ville ikke ha forvaring

Aksla rettssak-Per Herman Thori-Aamot

Mens rettssaken pågikk talte domfeltes forsvarer, Per Herman Thori-Aamot for at hans klient skulle slippe forvaring.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Under rettssaken var den nå domfeltes forsvarer, Per Herman Thori-Aamodt, ikke enig i aktor sin påstand om forvaring. Han ba retten vurdere nøye om det holder at hans klient ble fengslet i lang tid.

Selv om både aktoratet og de sakkyndige har uttalt i retten at sjansene er små for å klare og behandle mannen for den personlighetsforstyrrelsen psykiaterne mener han har, trakk forsvareren fram mannens vilje til å skaffe seg hjelp.

– Han har fortalt at han ønsker videre hjelp både for rus og psykiatri, og han har gitt uttrykk for at han ønsker å komme seg ut av den situasjonen han har vært i, sa forsvareren.

Få oversikt over Aksla-saken her:

Både mediefolk og publikum viste stor interesse for Aksla-saka i Sunnmøre tingrett tysdag. Blant publikum var både vennar av den drepte frå Bergen og frå Høgskolen i Ålesund.
Ruten på Aksla
Tirsdag starter rettssaken etter drapet på Anja Weløy Årseth som ble drept på byfjellet Aksla i Ålesund i fjor høst. Hundeføreren som fant den unge kvinnen sier hun reagerte med frustrasjon og sinne og skal nå følge rettssaken.
Eitt av nøkkelvitna til politiet vitna i Aksla-saka onsdag. Tidlegare politimann Jostein Solvoll møtte truleg drapsmannen like ved åstaden rett etter drapet på Anja Weløy Aarseth. Solvoll synest det er vanskeleg å tenkje på at han kanskje kunne ha avverga drapet, dersom han hadde kome litt før.
Fleire hundre deltek torsdag i kveld i eit fakkeltog til minne om Anja Weløy Aarseth, som blei drepen på Aksla.
Initiativtakarane meiner det er viktig og samlast på denne måten, etter den tragiske hendinga for to veker sidan.