NRK Meny
Normal

Dømt til 7 års fengsel for grove overgrep

En familiefar fra Møre og Romsdal har i tingretten blitt dømt til ubetinget fengsel i syv år og syv måneder for grove seksuelle overgrep og deling av bildemateriale på internett.

Søre sunnmøre tingrett

Rettssaken – som gikk i tingretten forrige uke – var av den hjerteskjærende sorten.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I tillegg til fengselsstraffen på syv år og syv måneder, må familiefaren betale 225.000 kroner til hver av de to fornærmede barna, pluss 90.000 kroner til det tredje barnet.

Også mannens kone ble dømt til ubetinget fengsel og erstatning. Hun fikk tre år og tre måneder ubetinget fengsel, samt et krav om å betale 200.000 kroner til ett av barna, og 90.000 kroner til de to andre.

Totalt kommer erstatningskravet mot de to foreldrene opp i 920.000 kroner, som skal fordeles på de tre barna. Dette er noe lavere enn det opprinnelige erstatningskravet, som bistandsadvokat Mette Ekroll Nyland satt til 1,1 millioner kroner.

Lavere straff

Mette Nyland Ekroll

F.v. bistandsadvokat Mette Ekroll Nyland, aktor Jogeir Nogva, og forsvarer Håkon Sætre Rasmussen under rettssaken i forrige uke.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Angående fengselsstraffen krevde aktor Jogeir Nogva åtte år og seks måneder i fengsel for familiefaren på rettens siste dag.

I tiltalen er 37-åringen tiltalt for å ha hatt 79.000 overgrepsbilder i tillegg til 293 filmsnutter av egne og andres barn. Politiets etterforskere har til sammen gått gjennom 300.000 bilder og 500 timer med filmopptak.

– Det bør være skjerpende at dette gjelder bilder som aldri vil forsvinne, og som alltid eksistere ute på internett, sier Nogva til rettens påhørene under sin prosedyre.

Forsvarer Håkon Sætre Rasmussen mante på sin side dommeren om å behandle tiltalte på mildest mulig måte.

Dette er saken

4. mars i fjor ble norsk politi kontaktet av politiet i Canada. De hadde kommet over to e-poster fra sunnmørsmannen som var sendt til en kanadisk statsborger som var siktet i en straffesak. Den ene e-posten inneholdt bilder som gjorde at kanadisk politi kunne spore saken til Norge.

Bildene var tatt i et hyttemiljø, og var datert allerede 16. august 2007. I tillegg til to bilder fant også kanadisk politi en filmsnutt med overgrep mot en jente på rundt 10–12 år.

8. mars ble mannen pågrepet i sin bolig og varetektsfengslet.