NRK Meny
Normal

Dømt for forsøk på grovt ran: Stripset fast og slo de fornærmede i bilen

To menn planla ran av en privat pengetransport fra Norge til Polen. Nå er de dømt til fengsel i over et år for forsøk på grovt ran, våpenbruk og vold.

Politibil

To menn er i Romsdal tingrett dømt for forsøk på grovt ran og vold og for å ha truet med skytevåpen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

En 33 år gammel litauisk mann er i Romsdal tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder og en 28 år gammel svenske er dømt til fengsel i ett år og fem måneder for forsøk på grovt ran og vold og for å ha truet med skytevåpen.

Natt til 1. april i år reiste en svensk og en litauisk mann fra Sverige til Åndalsnes for å rane tre polakker melder Rbnett.

Sperret de fornærmede inne

I dommen står det at litaueren tok kontakt med den svenske mannen om et ran av en privat pengetransport fra Norge til Polen.

Den litauiske mannen hadde hørt at de tre polakkene skulle frakte 100.000 kroner fra Nordvestlandet til Polen. Han lovet svensken 20-30.000 kroner hvis han var sjåfør.

Med seg i bilen hadde de en M9 Heavy Weigt Softgun og en Walther Softgun som ser ut som ekte våpen. Videre anskaffet de seg finlandshetter og en golfkølle.

De tiltalte fulgte etter bilen med de tre polakkene. De fornærmede snudde og underveis i bilkjøringen tok de et stopp og den ene polakken stakk av og gjemte seg i skogen. Dermed var det to menn igjen i bilen som fortsatte mot Åndalsnes.

De fornærmede kjørte inn på en blindvei, mens de tiltalte kjørte etter og parkerte sin bil like bak de fornærmedes bil slik at den ble sperret inne.

Stripset fast i bilen

Den litauiske mannen åpnet bakdøra på Mondeoen, og slo den ene fornærmede i hodet med et våpen. Begge tiltalte slo og sparket begge fornærmede for å få dem til å si hvor de hadde gjemt pengene, før de ble stripset fast til håndtak i taket inne i bilen, står det i tiltalen.

De fornærmede nektet for å ha tatt med seg penger og de tiltalte fant heller ikke pengene i bilen. De tiltalte lot de to polakkene sitte igjen faststripset i låst bil på en sidevei i Rauma.

Etter ei stund kom de to polakkene seg løs, og de kom også sammen med den tredje fornærmede igjen som hadde stukket av.

Fra vitner til mistenkt

Politiet hadde fått opplyst at de tiltalte brukte en Citroën personbil. Politiet kjørte E-136 oppover Romsdalen for å finne de tiltaltes bil. Ved Trollveggen fant de bilen og de ble pågrepet av politiet.

Den. 2. april fikk politiet tips fra en bussjåfør om at en Ford Mondeo med utenlandske skilt var på vei mot Dombås. Politi fra Lesja og Dovre lensmannskontor stanset de fornærmedes bil.

Der fant politiet over 150.000 kroner i en sovepose som lå i bilen. De fornærmede hadde først status som vitner, men senere ble denne endret til mistenkt.