Døde av slag mot hodet

Professor i rettsmedisin, Inge Morild, mener det må ha vært brukt stor kraft for å påføre avdøde mange av skadene de fant under obduksjonen.

Våpnene som ble funnet dumpet i sjøen

Retten fikk onsdag se våpnene som tiltalte har fortalt i retten at de dumpet i sjøen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I Sunnmøre tingrett under andre dag av Spjelkavik-saken gikk professor i rettsmedisin, rettsoppnevnt sakkyndig, Inge Morild, gjennom skadene de fant på Åge Stavran (35) etter at han ble funnet død i Spjelkavik i Ålesund i oktober ifjor.

Ifølge Morild er den mest alvorlige skaden på offeret en skarpkantet skade bak høyre øre som førte til knusningsskader i hjernen på offeret.

– Det er den skaden vi oppfatter som den dødelige skaden, sier Morild.

Etter denne skaden blir Stavran bevisstløs og dør i løpet av kort tid.

Mange stikkskader

Tang

I bagen som var dumpet i sjøen lå det også en tang.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Rettssaken mot 22-åringen som er tiltalt for å ha drept en mann med øks og brevåpner er inne i sin andre dag. I tillegg til 22-åringen er to andre menn tiltalt i saken. Ifølge tiltalen dro de to, en mann på 19 år, og en mann på 27 år, til boligen til avdøde med brennbar væske som den drapstiltalte kjøpte, og tente på boligen for å skjule spor. Alle tre er derfor tiltalt for likskjending etter straffelovens §143. I tillegg er alle tre siktet for å ha ødelagt spor ved å tenne på åstedet (§132), og for grovt skadeverk (§292).

Den hovedtiltalte har erkjent straffskyld for drapet, men ikke at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. Den medtiltalte 27-åringen har også vedtatt straffskyld. Den yngste av de tiltalte erkjenner seg ikke skyldig etter tiltalen.

Onsdag gikk Kripos gjennom de tekniske sporene i saken.

brevåpneren eller brevkniven

Stikkskadene er sannsynligvis påført Stavran med denne brevåpneren.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Avdøde var påført flere stikkskader. I forklaringen sin har hovedtiltalte forklart at han husker vagt at han stakk avdøde med en brevåpner, og slo ham med en øks. Men de tekniske undersøkelsene har ikke funnet hverken DNA eller fingeravtrykk på noen av de tiltalte på denne, ifølge Kripos sin gjennomgang av de tekniske sporene i saken. Dette mener de er fordi gjenstandene ble dumpet i sjøen i en bag, og kastet i fjæra.

Øksen er sammenlignet med skader på avdøde, men sporene var ikke gode nok for sammenligning.

Morild sier at skadene de fant på avdøde kan stemme med bruk av en brevåpner på grunn av størrelsen på skadene.

Inge Morild

Dr. Inge Morild, professor i rettsmedisin, gikk onsdag gjennom skadene de fant på avdøde.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Brevåpneren som ble funnet var ikke så spiss eller skarp, derfor må det ha vært brukt stor kraft. Hadde det vært en sylskar og spiss kniv hadde det ikke trengtes så stor kraft. men her må det ha vært brukt stor kraft, sier Morild.

Han sier at skadene avdøde var påført etter stikkskader i hals og bryst også kan ha vært en medvirkende dødsårsak.

Likskjending

Avdøde ble funnet med to nesten helt avhugde tær.

bensinkannen

På bensinkannen som ble funnet inne i leiligheten til avdøde er det påvist fingeravtrykk fra den medtiltalte 19-åringen under kanna, og på korken av dem medtiltalte 27-åringen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Både Morild og Kripos er kommet til at de sparsomme blodforekomstene rundt bena til avdøde viser at disse skadene har oppstått etter døden.

Offeret hadde også brannskader da han ble funnet av brannvesenet.

Morild sier at han kan ikke kan være sikker på om det har vært helt brennbar væske direkte på avdøde, men han mener det har blitt helt rundt offeret.

– Skadene viser at han må ha ligget i rikelig med brennbar væske, sier han.