Hopp til innhold

Politiet: DNA var avgjørende for å oppklare Aksla-saken

Bare timer etter at Sunnmøre politidistrikt fikk treff i DNA-registeret, ble mannen som nå er dømt for voldtekten og drapet på Anja Weløy Aarseth (21) pågrepet.

Krimteknikere forlater åstedet på Aksla

HENTER UT SPOR: Kriminalteknikere fra Kripos bar ut flere esker med ulike spor

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Omtrent samtidig som etterforskningen i Ålesund stod på for fullt, besluttet Riksadvokaten å utvide praksisen rundt lagring av DNA fra lovbrytere. DNA var viktig da drapet på den 21-årige studenten ble oppklart

NRK kunne tirsdag fortelle at en stadig mer utstrakt bruk av prøvetaking og registrering hos politiet i Oslo har gitt resultater. I minst 30 voldtektssaker har Oslo-politiet de to siste årene fått treff på hittil ukjente gjerningsmenn.

Steven Hasseldal

FORNØYD: Politimester Steven Hasseldal forteller at DNA var viktig.

Foto: Hans-Olav Riise / NRK

Det er ikke bare i Oslo politiet er fornøyde med DNA som etterforskningsverktøy. Også politiet på Sunnmøre har hatt gode erfaringer, og da spesielt i Aksla-saken der en 24 år gammel mann ble tatt på grunn av DNA-treff.

– Det var utrolig viktig for oss at vedkommende lå i registret. Da kunne vi med én gang vi hadde en profil gå til pågripelse av gjerningsmannen, sier politimester Steven Hasseldal til NRK.

Ålesund ble i august 2013 rystet av en sak der ei ung kvinne først ble meldt savnet - så funnet voldtatt og drept i det populære turområdet på byfjellet Aksla.

Alt om: Drapet på Aksla i Ålesund
Alt om: Politiets bruk av DNA

Mann tidligere lagret funnet i DNA-registeret

Politiet fant Anja Weløy Aarseth død lørdag 31. august 2013. Allerede mandagen etter gikk politiet ut med ønske om å innhente DNA fra personer som hadde vært i området.

Les: Kan politiet ta DNA fra meg?

Årsaken var at de var ganske sikre på å ha sikret DNA-spor på offeret.

Folkehelseinstituttet fikk etter få dager laget en DNA-profil fra sporene, og da den ble kjørt mot registrene over allerede registrerte personer fikk politiet treff.

Da gikk de fort til pågripelse.

– Det gikk veldig raskt - fra vi fikk profilen til vi hadde pågrepet ham var det snakk om timer, sier politimester Hasseldal.

– Kunne dere oppnådd like raske resultat uten DNA?

– Nei, det kunne vi ikke. Vi hadde denne personen i tipsregisteret vårt, og i saken. Så vi hadde helt sikkert kommet fram til ham, men det ville tatt mye lengre tid, svarer Hasseldal.

Mannen ble dømt i tingretten til 21 års forvaring, men har anket dommen til lagmannsretten.

Minnemarkering for Anja Weløy Aarseth

DREPT: Anja Weløy Aarseth ble voldtatt og drept, og DNA var med på å ta gjerningsmannen.

Foto: Frode Berg / NRK

Bred satsing på krimteknikk

Politiet på Sunnmøre forteller at de nå har en bred satsing på kriminalteknikk i hele politidistriktet.

– Det er et område vi har valgt å prioritere, og spesielt nå i 2014. Vi ser at det er viktig å ta i bruk dette verktøyet på en måte som gjør at vi kan oppklare vinnings- og voldskriminaliteten i en høyere grad enn vi har gjort, sier politimesteren.

Nasjonale tall viser at personer som står bak voldtekter også ofte har begått andre lovbrudd.

I den ferske Kripos-rapporten «Voldtektssituasjonen 2013» kommer det fram at hele 73 prosent av dem som ble anmeldt for voldtekt i fjor også var registrert med andre lovbrudd.

–Hvordan arbeider politiet på Sunnmøre med DNA?

– DNA bruker vi i nær sagt alle saker i dag hvor det er relevant. Det er både voldssaker, vinningssaker og helt ned til de små tyveriene. Det er et svært viktig og effektivt bevismiddel, sier Hasseldal.