NRK Meny
Normal

Disse kyrne skal bo i en fjøs til flere millioner

Bonden på Rugset gård satset 10 millioner på ny moderne fjøs i Fræna, som har blitt utstyrt med de mest moderne apparatene en kan få.

Rugset Gård

KLØBØRSTE: Det nye fjøset har topp moderne utstyr til melkekyrne. Kløbørsten er den mest populære.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Da Synnøve Orøy møtte opp på tunet til Rugset gård og så at gamlefjøset var borte, brast hun i gråt. Sønnen og bonde Jan Ståle Haugnes skulle bygge nytt melkefjøs med millionbudsjett.

– Da jeg så at det bare var den gamle trappen som sto igjen, tenkte jeg at dette klarer han ikke. Men dette har vært livet hans siden han var liten. Jeg har sagt til han nå er tiden inne, så sats, forteller hun.

Så moderne du kan få et fjøs i dag

Onsdag var det åpningsfest på nye Rugset gård på Skarset i Fræna. 100-talls personer kom for å se hvor moderne en kan få en melkefjøs for flere millioner kroner.

Jan Ståle Haugnes

Bonde Jan Ståle Haugnes, ved Rugset gård på Skarset i Fræna.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er alt som er råd å få, i hvert fall fra da jeg bestemte meg for å starte byggingen for to år siden. Vi har skraperobot og kalveautomat, melkerobot og automatisk foring, forteller Haugnes.

Nyfjøset er bygd på den gamle, og bonden har allerede fått litt erfaring med dyra som skal leve som konger i million-fjøset.

– Det har vært veldig trivelig. Det er mye som skjer akkurat når du skal ta i bruk det nye og vende til så mye dyr inne i omgivelsene, men det har gått voldsomt bra, sier Haugnes.

Har en melkekvote på 440.000 tonn

Det produseres mye melk i Norge for tiden, og bremsene har blitt satt på og kvotene redusert. Men det har ikke skremt bonden på Rugset fra byggingen.

Rugset gård

Over 100 personer besøkte det nye fjøset på Rugset gård onsdag.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Om du hadde spurt meg for fem år siden hadde jeg ikke trodd at jeg skulle stå her i dag med en så stor investering. Det er ting i tiden gjorde at jeg turte å satse. Nå har jeg 440.000 tonn i melkekvote, og det må du ha på et såpass stort fjøs, sier Haugnes.

Kjell Overskot i Fjøssystemer AS har levert utstyret til den nye driftsbygningen og forteller de aldri har hatt en så stor ordreserve som nå.

– Dette er det mest moderne du kan få. Foringen, melkingen og gjødselskrapingen. Dette er det du kan få i dag, forteller Overskot.

Rugset gård på Skarset

Det nye fjøset er bygget over den gamle. Bare låvetrappen står igjen etter det gamle fjøset ble revet ned.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK