Regnet har fått fart på Mannen

RAUMA (NRK): På en pressekonferanse om Mannen i Rauma lørdag kveld fortalte sjefgeologen at fjellet reagerer på regnet, og bevegelsene har økt de siste timene.

Pressekonferanse Rauma 19.09.2015

PRESSEKONFERANSE: Sjefgeolog Lars Harald Blikra og ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad, holdt pressekonferansen.

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad

Sjefgeolog Lars Harald Blikra og ordfører Lars Olav Hustad.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Sjefgeolog Lars Harald Blikra sa på en pressekonferanse tidligere i dag at det er svært vanskelig å vite hva som skjer med fjellet Mannen og når skredet går.

Lørdag kveld var det tid for ny pressekonferanse, og sjefgeologen startet med å vise bilder av overvåkningsutstyret som passer på Mannen. Han forklarte at det er en steinblokk i den øvre delen av fjellpartiet som har hatt størst bevegelse siden i går.

Blikra viste frem det de ser av måleinstrumentene

Det røde feltet, den øverste delen av fjellpartiet, er det som beveger seg mest. Men det er også målt bevegelse i nedre del.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Når den nedre delen av fjellpartiet begynner å bevege seg vil alt rase, men foreløpig er det den øvre delen som beveger seg mest, sier geologen.

Pressekonferanse om Mannen

Det vil ikke bli flere pressekonferanser i Rauma lørdag kveld.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Like etter klokka seks lørdag kveld meldte NVE at bevegelsene i fjellpartiet har økt de siste timene, men bevegelsene avtok frem til det. Nå er bevegelsene på rundt 4–5 cm i døgnet, melder NVE.

– Det vi ser nå i forhold til den siste pressekonferansen, som var for seks timer siden, er at fjellet begynner å respondere på nedbøren. Det har regna en god del, men det spørs om det er for lite til å få en stor respons. Det er meldt mer nedbør frem til midnatt, men det er meldt bra vær etter det, sier Blikra på pressekonferansen.

Mindre regn kan føre til at fjellet stabiliserer seg.

Mannen i Rauma

Mannen reagerer på regnet og har rørt mer på seg siste timene.

Foto: NRK

Hastigheten i nedre del har holdt en jevn bevegelse siden farenivået ble høynet. Hastighetene ved fjellpartiet er lettpåvirkelig av nedbør, og økningen siste timene relateres til det. Det er fremdeles ekstrem fare for skred.

Mange følger med det rasutsatte fjellet Mannen.

Reporter Tore Ellingseter. Foto: Remi Sagen.

"Dagkamera"
Sjå "Mannen" heile døgnet.