Gjemnes-innbyggerne spurte ut helsetoppene om sykehuslokalisering

GJEMNES (NRK): Onsdag kveld er det klart for det siste regionale folkemøtet om det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal. Det ser du direkte her på NRK Møre og Romsdals nettsider.

Folkemøte Gjemnes

Mange hadde spørsmål og apeller til helsetoppene og forskerne under onsdagens møte i Gjemnes.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Blir det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal liggende i Molde, Kristiansund, eller i Gjemnes midt i mellom bykommunene?

Det skal vi få svar på denne høsten, men først er det flere prosesser som skal gjennomføres.

De regionale folkemøtene er en av postene på programmet, og disse blir gjennomført denne uken. Her skal forskerne presentere de ulike konsekvensene av de forskjellige sykehus-plasseringene.

Fra seks til tre alternativ

Sykehus nordmøre og romsdal

Her er de eventuelle sykehusplasseringene de tre forskjellige kommunene har valgt så langt. Snart skal hver kommune velge ut ett alternativ.

Foto: Norconsult

Hittil har hver av de tre kommunene landsert seks alternative plasseringer:

  • Molde: Roaldseth, Oppdøl og Mork
  • Gjemnes: Høgset og Astad
  • Kristiansund: Storbakken på Frei

I løpet av høsten skal disse seks alternativene reduseres til tre, etter at hver kommune har valgt ett alternativ.

Deretter skal Helse Møre og Romsdal gi sin tilråding til Helse Midt-Norge 17. desember, før sistnevnte foretak tar sin avgjørelse 18. desember. Deretter er det Helseministeren som tar den endelige beslutningen.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

Se bildegalleri fra folkemøtene i Molde og Kristiansund:

Kvass kritikk og skryt

Mandag var det høy temperatur da helse-toppene møtte Molde-folket under møtet i Bjørnsonsalen ved Hotel Rica Seilet. Der var svært mange kritiske til forskerrapportene som talte for en plassering i Gjemnes eller Kristiansund.

Molde-ordfører Torgeir Dahl gikk så langt som å karakterisere deler av SINTEF sitt datagrunnlag som en faglig flause, blant annet fordi forskerne hadde tatt utgangspunkt i at utdannigsnivået i de to byene er like, når dette ikke er tilfellet.

I Kristiansund var stemningen langt mindre kvass , og mange av innbyggerne som møtte opp i storsalen i Festiviteten virket mest av alt glade for at regionen i det hele tatt får et flunkende nytt fellessykehus innen ti år.

Klart for Gjemnes

Akuttsykehus Storbakken

Slik kan det nye akuttsykehuset for Nordmøre og Romsdal se ut når det skal stå ferdig i 2021. Skissen er laget av Norconsult.

Foto: Norconsult

Onsdag kl. 19.00 er det altså Gjemnes-folket sin tur til å høre om Helse Møre og Romsdal sine planer, samt si sin mening om lokalisering og andre momenter som berører det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal.

Dette møtet kan du se direkte i videovinduet over.

For flere nyheter som angår Møre og Romsdal kan du alltid gå inn på våre nettsider nrk.no/mr, og/eller følge med på NRK P1, samt se distriktssendingen på NRK1.