Hopp til innhold

Dette skipsvraket har ligget ved Atlanterhavsvegen i 26 år

Siden 1989 har et skipsvrak vært et skjemmende element ved den verdenskjente Atlanterhavsvegen. Nå kommer kravet om at den gamle sandfrakteskuta må fjernes.

I 26 år har eit skipsvrak vore eit skjemmande element ved den verdskjende Atlanterhavsvegen. No kjem kravet om at den gamle sandfrakteskuta må fjernast.

I 26 år har en gammel sandfrakteskute ligget som et skjemmende element ved Atlanterhavsvegen.

En stormnatt i '89 slet skuta seg fra en kai på Vevang, og siden har den ligget stranda på en holme ved Atlanterhavsvegen.

Kolbjørn Gaustad, kommunerepresentant i Eide

Kolbjørn Gaustad har lenge ønska den gamle sandfrakteskuta Sanda Sug fjerna. No tar han opp kampen igjen.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK

Torsdag kommer kommunerepresentant i Eide kommune, Kolbjørn Gaustad (Sp), til å stille spørsmål til ordføreren om når sandfrakteskuta blir fjerna.

– Jeg ber om at skuta blir fjerna før årets turistsesong. Jeg tror at alle som bor i nærheten vil ha bort båten, jeg har i alle fall aldri hørt at noen vil ha den liggende, sier Gaustad.

Lovde fjerning for 15 år siden

Sandfrakteskuta Sanda Sug i 1999

8. november i 1999 lovde daværende ordfører Oddbjørn Silseth at skuta skulle fjernes. Det ble den ikke.

Foto: NRK

Men det er ikke alle som er enige med kommunerepresentanten. Noen mener at den gamle skuta er et vakkert syn for bilistene på Atlanterhavsvegen, for båtfolket og kanskje også for dem som flyr over fjorden.

For 15 år siden lovde daværende ordfører Oddbjørn Silseth (H) at skuta skulle fjernes.

«Når den har ligget så lenge som i ti år så bør vi sørge for at den fjernes», sa Silseth den 8. november i 1999.

Et kulturminne?

Men ingenting har skjedd. Nåværende ordfører, Ove Silseth, sier at han vil svare på dette spørsmålet torsdag, når temaet skal opp i kommunestyremøte.

– Når til og med Nasjonale turistveger har fraskrevet seg all interesse for denne skuta, da bør vi hjelpe til med å få den fjerna, mener Gaustad.