Hopp til innhold

Dette overser alle - unntatt de blinde

– Ledelinjer er noen av de viktigste hjelpemidlene vi blinde og svaksynte har, sier fylkesleder Thor Tyslum i Norges Blindeforbund.

Ledelinjer

Dersom du noen gang har stusset over slike riller i asfalten, skal du vite at dette er et av de viktigste hjelpemidlene for blinde og svaksynte.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Onsdag er en stor dag for de blinde og svaksynte i Ålesund. Med storstilt samling av forbundsfeller og ordfører Bjørn Tømmerdal, ble de 400 meter lange ledelinjene i Borgundveien ved Blindeforbundets kontor erklært ferdigstilt.

Dette er de eneste ledelinjene i landet som er bygd ut med et klart veimål fra A til B. Det betyr at de synshemmede ved blindeforbundets kontor i Ålesund nå kan ta blindestokken fatt, og føle seg trygt frem i området ved å kjenne på mønsteret i asfalten.

Ledelinjene består av riller på det vanlige fortauet, og knotter ved fotgjengerovergangen.

Thor Tyslum

Fylkesleder Thor Tyslum i Norges Blindeforbund sier det er en stor dag.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

– Nå kan vi lett finne veien fra Blindeforbundets kontor, og ned til bussholdeplassen som går både til Ålesund og til Moa, sier fylkesleder i forbundet, Thor Tyslum.

– En stor dag

Han sier de blinde og svaksynte er avhengige av enten hjelpemidler eller personer å gå sammen med.

– Men det er jo ikke alltid det passer for noen å spasere med oss. Da er det veldig greit å ha ledelinjer, som er det beste hjelpemiddelet per dags dato, sier han.

Tyslum har ikke alltid vært blind. For 18 år siden hadde han godt syn, men mistet brått synet på det ene øyet. 12 måneder etterpå forsvant også synet på det andre øyet. Derfor er han ikke i tvil om hvor mye det betyr for de svaksynte å oppleve tilrettelegging.

– Dette er en stor dag for oss!

Saken fortsetter under bildet

Ledelinjer 2

Foran fotgjengerovergangen skifter rillene over til knotter, for å signalisere at man må være varsom overfor trafikken.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Behjelpelig kommune

Også ved kjøpesenteret på Moa er det ledelinjer. Men den universelle utformingen har ikke kommet sånn uten videre.

– Nei vi har jobbet mye for å få til ledelinjene i Ålesund. Vi kontaktet kommunen, som igjen søkte til fylkeskommunen om midler. Disse ble innvilget, og vår egen kommune har vært veldig behjelpelige med å bygge dem ut, sier lederen for tilgjengelighetsutvalget, Roy Austerslått.

– Tror du folk flest skjønner hva dette er for noe?

– Hehe, jeg tror ikke det. Det kommer sikkert til å gå lang tid før denne funksjonen blir allment kjent, sier Austerslått.