Hopp til innhold

Dette leste du på nettet i 2013

Aha, tenker du kanskje: Den saken husker jeg. Noen saker får større gjennomslag enn andre. Saken om frisørene fra Brattvåg som ble solbrente på Galdhøpiggen ble NRK Møre og Romsdals mest leste nettsak i 2013.

Mest lest 2013

Omtrent slik ser nyhetsåret i Møre og Romsdal ut, om man skal ta utgangspunkt i klikktallene på nett.

Foto: NRK

Store nyhetssaker vekker ofte oppsikt, og kan få en stor leserskare på kort tid. Men nyhetssaker blir ofte ferskvare, og avløses fort av andre saker. I saker der man kommer nært innpå mennesker, gjerne mennesker som har en historie å fortelle, da lever ofte sakene sitt eget liv på nettet, og historiene får lesere i flere uker.

NRK Møre og Romsdal har også hatt en betydelig vekst i trafikken på Internettet i 2013. Jo lenger ut på året du kommer, jo større er sjansen for at du har lest sakene på mobilen eller nettbrettet ditt. Veksten i mobiltrafikken er rett og slett eventyrlig.

Solbrent på fjelltur

Aller mest populær var altså saken om frisørene fra N'Joy i Brattvåg. De ansatte dro på firmatur til Galdhøpiggen i mai.

– Det var en fantastisk tur, og solen skinte. Vi klasket på med solkrem, men skulle vært flinkere, fortalte Tone Sønderland.

Jenter på tur

Det var strålende vær da de ansatte på N'Joy i Brattvågen var på Galdhøpiggen. Men turen resulterte i solforbrenning.

Foto: Privat

Men turen endte altså i 2. grads forbrenning og sykmeldinger.

– Vi brukte solfaktor 30, men likevel er sola veldig sterk på fjellet og spesielt når det er snø, fortalte Anette Græsdal, som også var med på turen.

Litauerne strømmer til Norge

I juli besøkte vi det litauiske miljøet på Sunnmøre. Vi fikk møte Ramune Cesonyte som bor i Sande kommune, og som nå snakker nesten helt flytende norsk.

Hun bor på Kvamsøya, og syns det er litt vanskelig fordi ferja går så sjelden.

Ferja tar lang tid, og den har bare avgang hver andre time. Det byr av og til på litt problemer, sa hun til NRK i juli.

Ramune Cesonyte

Ramune Cesonyte jobber på Coop, den eneste matbutikken på Kvamsøya

Foto: Heidi Fagna / NRK

Litauere er den største innvandringsgruppen i 43 av Norges kommuner.

Betalte for «luft» på ferja

I november refererte vi historia til Oddrun Grønmyr Rise, som måtte betale trippel pris på ferja mellom Hareid og Sulesund. Rise hadde parkert bilen sin i rimelig avstand til bilen foran henne. Men da billettøren kom hadde bilen foran kjørt lenger frem, slik at det ble et stort åpent område foran henne.

– Matrosen pekte og skrittet opp meterne med «luft». Han spurte meg: «Hvem skal betale for luften?»

Oddrun Grønmyr Rise

Oddrun Grønmyr måtte betale trippel pris. Matrosen mente hun opptok mer plass enn hun trengte til bilen sin.

Foto: Torbjørn Eidhammer

I ettertid beklaget Norled episoden.

Her får brudens mor sjokk

Sara Eline Halaas Husøy bidrog så absolutt til NRK Møre og Romsdal fjerde mest leste sak. Hun hadde invitert til barnedåp. Men plutselig var det brudemarsj som ble spilt, og Sara Eline kom inn i brudekjole. Da fikk mamma Anne Margrete Halaas nærmest sjokk.

– Å se dattera si som hvit brud, helt uventet, det var til å miste pusten av. Hun var så fin, fortalte hun.

Anne Margrethe Halaas fikk sjokk da brudevalsen ble spilt opp og dattera kom inn i brudekjole. Hun trodde det bare var dåp.

Det var brudens søskenbarn, Odd Arne Halaas, som filmet den sjokkerte moren.

– Jeg hadde aldri forventet en så sterk reaksjon, fortalte Halaas i april.

Grufulle dager i Ålesund

Noen nyhetssaker peker seg ut blant de mest leste sakene i 2013. Da Anja Weløy Aarseth ble meldt savnet søkte folk til Internettet for å få informasjon. Fra leteaksjonen ble satt i gang, da hun ble funnet drept på byfjellet Aksla og da gjerningsmannen ble pågrepet, ble det produsert nettsaker i alle de store nyhetsredaksjonene i Norge, så også hos NRK Møre og Romsdal.

Aksla

Det ble en folkevandring til byfjellet Aksla. Folk la ned blomster på stien i nærheten der Anja Weløy Aarseth ble funnet.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Om formiddagen den 31. august kunne politiadvokat Yngve Skovly fortelle at kvinnen var funnet, og at alt tydet på at man sto overfor en kriminell handling.

Den 4. september kalte politiet inn til pressekonferanse. En mann fra området var pågrepet for drapet. Det var DNA-treff som avslørte mannen, og han ble også siktet for ranet på Pluto-kiosken på Nørve.

Fleire hundre deltek torsdag i kveld i eit fakkeltog til minne om Anja Weløy Aarseth, som blei drepen på Aksla.
Initiativtakarane meiner det er viktig og samlast på denne måten, etter den tragiske hendinga for to veker sidan.

Demens på dagsorden

TV-aksjonen denne høsten satte demens på dagsorden. Sandra Rogne (26) fra Haram fortalte om sin unge far som ble mer og mer plaget med sykdommen sin. Sykdommen førte til at han noen ganger kalte henne stygge ting.

Sandra Rogne

Sandra Rogne (26) er fra Haram. Under TV-aksjonen fortalte hun om forholdet til sin far, som fikk diagnosen frontotemporal demens.

Foto: Rune KJær Valberg / NRK

Jeg vet ikke hvor mange ganger han kalte meg dum og stygg, og sa at han ikke kunne forstå at jeg kunne ha venner. Til slutt ble det en vane, sa hun.

Far til Sandra døde i 2010, bare 54 år gammel.

Så mye bør konfirmanten få i gave

Noen av sakene NRK Møre og Romsdal har lang levetid. Folk finner frem til dem lenge etter at saken har forsvunnet ut av forsidene våre. Fra i april og ut over hele sommeren og høsten har folk lett på nettet etter hvor mye som er riktig å gi i konfirmasjonsgave.

Penger

Enkelte konfirmanter forventer å få rundt 50.000 kroner i konfirmasjonsgave.

Foto: Colourbox

De som har «googlet» ordene konfirmant, gave eller konfirmasjonsgave har funnet artikkelen som NRK Møre og Romsdal presenterte 19. april i år.

Ikke uventet fremgår det i artikkelen at mange ungdommer ønsker seg penger i konfirmasjonsgave. Og noen får svært mye, viser det seg.

– Nå har det vært undersøkelser blant niendeklassinger i Ålesund og Molde, og det virker som om veldig mange ligger mellom 20.000 – 30.000, men noen forventer opp i 50.000 kroner, sa Bjørn Brunvoll i Sparebanken Møre til NRK Møre og Romsdal.

Storm gir høy trafikk på nettet

Ekstremværet «Ivar» førte til at mange, mange tok i bruk mobilen, nettbrettet, en laptop eller PC for å bli oppdatert. Mest oppsiktsvekkende av alt som ble presentert fra NRK Møre og Romsdal under ekstremværet «Ivar» var bildet av lastebilen som ble veltet på Rundebrua.

Bil velta over Rundebrua.

Lastebilen la seg over autovernet på Rundebrua. Sjåføren er lykkelig over at bilen etter hvert havnet på fire hjul igjen.

Foto: Odd Magne Kvalsund

Det var Ruben Havåg som var sjåfør, og han fikk virkelig en ekkel opplevelse.

– Da jeg satte varebilen i revers for å snu og kjøre tilbake, kom det et vanvittig vindkast og presset bilen mot autovernet. Det kunne gått riktig så ille hvis bilen hadde bikket over autovernet, fortalte Havåg til NRK.

Den siste korsfarer

I oktober fikk leserne våre bli bedre kjent med Steinar Remme (55) fra Ålesund. Reportasjen handlet om videobransjen, som er i ferd med å dø ut. Remme har vært med på hele livsløpet til den moderne videorevolusjonen, fra de ørsmå Super 8-filmrullene på 70-tallet, til VCR-systemet, VHS-en og Betamaxens inntog på tidlig åttitall. Han er en minst like stor platesamler i tillegg.

Steinar Remme

Med en tårnende samling i stuen, har i alle fall Steinar Remme (55) gitt sitt bidrag for å hindre frafallet av videobutikker så lenge som mulig.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I reportasjen besøkte vi ham i rommet der han har samlet både film og musikk gjennom flere tiår. «Et popkulturelt palass», blir hjemmet hans omtalt som.

En av de vakreste restaurantene i verden

Når noe fra Møre og Romsdal blir kåret til «vakrest i verden», da er det selvsagt en nyhetssak. Og i mars 2013 ble det nye besøkssenteret ved Trollveggen kåret til en av verdens vakreste.

Trollveggen Besøkssenter

Trollveggen besøkssenter vakte så pass sterk oppmerksomhet, at artikkelen havnet blant NRK Møre og Romsdals mest leste.

Foto: Terje Alnes

Tanken var at bygget skulle relatere seg til Trollveggen, som er et utrolig naturelement, forklarte arkitekt Reiulf Ramstad, da kåringen var et faktum.

Topp saker om lamme lår

Dermed kom en overskrift full av særskrivingsfeil. Og bakgrunnen er saken om André Ulveseter, som bruker humor for å komme særskrivingsfeilene til livs.

Andre Ulveseter

André Ulveseter bekjemper både lamme lår og konge krabber.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

På kort tid fikk Ulveseters facebookside en tilhengerskare på flere titalls tusen. Ulvesæter bruker bilder, for eksempel for å vise forskjellen på hoste saft og hostesaft.

Cupfinaletriumf ble stor også på nett

Den norske cupfinalen i fotballen er en stor nettbegivenhet. NRK Møre og Romsdal var til stede, og dekket begivenhetene fra festen på Youngstorget, til kampen ble spilt på Ullevaal på søndag og til hjemkomsten og feiringen i Molde.

Molde er cupmestere

Det var Molde-spillerne som kunne heve pokalene etter seieren over RBK under cupfinalen i november.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Sneik seg inn med reklameparodi

Helt på tampen av året tryllet Kjell «Kjellen» Bigset seg inn på listen over de mest leste sakene. Thomas Ryste, som er komikeren bak karakteren Kjellen, parodierte Widerøe sin «magiske» reklame på humoristisk vis.

– Jeg bor litt nær flyplassen og så har jeg stått og sett Widerøe-flyene som kommer inn. Bestefaren i reklamen blåser flyet ut, vi tok den litt lenger, sa Ryste.

Kjellen

Kjell «Kjellen» Bigset manet frem et Widerøe-fly på spektakulært vis. NRKs sak om reklameparodien snek seg inn på listen over de mest leste sakene i 2013 helt på tampen av året.

Foto: Skjermdump / YouTube/klypatheshow

Videoen går sin seiersgang på YouTube, mens NRK-intervjuet, med blant andre komikeren selv, har blitt både lest og delt mye.

Dette var et knippe toppsaker fra NRK Møre og Romsdal. Det er ikke alltid det er de klassiske nyhetssakene som får aller flest lesere. Ofte snappes saker opp av andre nettsteder, og det vi produserer får et nytt publikum.

De siste årene har også spredning på sosiale medier som Twitter og Facebook fått stadig større betydning.

Følg oss gjerne på NRK Møre og Romsdal sine nettsider. Bruk gjerne mobiltelefonen. En snarvei til nettsiden på hjemskjermen er jo slett ikke noen dum idé. På Appstore finner du også en NRK-app, med pekere til NRK Møre og Romsdals tilbud på mobiltelefon og nettbrett.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL