Hopp til innhold

Dette kan være Ålesunds nye ordfører

ÅLESUND (NRK): Arbeiderpartiet har gjort et historisk godt valg i Ålesund. Tidlig tirsdag morgen fortalte Eva Vinje Aurdal om valget fra sofaen sin i Larsgåden.

Eva Vinje Aurdal hjemme i Larsgården

ORDFØRER? Nå er det Ap som har fått tilliten i Ålesund, og Høyre har mista den etter 16 blå år. Kanskje er det Aurdal som tar over klubba.

Foto: Janne Brit Aasen / NRK

Valglogo

Det har vært en lang natt, også for Eva Vinje Aurdal (Ap). Sannsynligvis den nye ordføreren i Ålesund. Men hun holder kortene tett til brystet.

– Jeg har ikke så lyst til å si så mye om det enda, sier hun.

Aurdal har fått et par timer på puta. Nå sitter hun med bena i kors i sofaen sin i Larsgården. Overraskende uthvilt.

Smører seg med tålmodighet

Arbeiderpartiet har gjort det historisk i Ålesund med over 36 prosent av stemmene. Etter 16 år med blått styre tar de over. Men blir det Aurdal som får ordførerkjedet?

– Vi har følere ute, og vi har avtaler med folk vi skal snakke med i løpet av dagen. Og det har nok de andre partiene også. Jeg er ikke sikker før jeg er sikker, sier hun.

Hun smører seg med tålmodighet.

Overveldende

Blomsterbukett hjemme hos Eva Vinje Aurdal i Ap

I gangen står buketten hun fikk da gladmeldinga om det historiske valget kom.

Foto: Janne Brit Aasen / NRK

I gangen står blomsterbuketten hun fikk da gladmeldinga kom. Og under intervjuet tidlig tirsdag morgen haglet det inn med gratulasjoner på sms og Facebook. Og hun må nok forberede seg på mange i dagene som kommer.

Aldri har Ap gjort det så bra. Vi må tilbake til 60-tallet for å se lignende oppslutning i Ålesund.

– Hva er grunnen til det?

– Vi er nok en del av en nasjonal strøm. Det har gått bra for Ap i hele landet, men enda bedre i Ålesund. Det har aldri skjedd før. Tidligere har vi hatt problemer med å matche nasjonal suksess.

– Jeg velger å tro at folk i Ålesund ønsker en endring. At de blå har styrt byen i alle år, og at vi har klart å vise frem politikken vår, og at det er den folk har stemt på, sier hun fra sofakroken.

– Bør være ydmyk

Eva Vinje Aurdal hjemme i Larsgården

Aurdal vil ikke dele så mye om planene for dagen derpå. Men hun skal møte flere andre parti for å forhandle.

Foto: Janne Brit Aasen / NRK

Aurdal forteller at de aldri har drevet valgkamp på samme måten som i år, og det har betalt seg. Hun har sittet i bystyret siden 1999, og nå kan hun bli den øverste lederen.

– Å være ordfører i en så stor by som Ålesund bør alle være ydmyke i forhold til. Jeg ser ikke på meg selv som en verdensmester, så jeg har mye å lære hvis det skulle være jeg som får ordførerklubba.

Hun mener å ha med seg historien, erfaringa og at hun vet hva hun går til.

– Hvordan har du det nå?

– Jeg vet ikke helt enda, men det vil nok komme en reaksjon. Det har blitt mange raske karbohydrat og mye press. Det skal bli godt å få litt søvn snart, sier Aurdal – kanskje Ålesunds neste ordfører.