Hopp til innhold

Dette kan skje om du kaster sprayboksen i søpla

Kaster du batterier, pussekluter eller spraybokser i restavfallet kan det i verste fall føre til brann. Mye av det farlige avfallet vi har hjemme blir behandlet feil, ifølge gjenvinningsstasjonene.

Rolf Farstad fra Remidt ber folk om å la være å kaste spraybokser i søpla.

KREMEN SKAL IKKE I SØPLA: – Kremen i seg selv er ikke farlig, men drivgassen som følger med kan skape brann, sier Rolf Farstad fra Remidt Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Hver dag kaster vi enormt mye brennbart materiale. Store deler av det vi kaster havner i vanlig restavfall, forteller Rolf Farstad fra Remidt.

Han er teamleder for gjenvinning og produksjon i Kristiansund, og får daglige innblikk i hva vi nordmenn kaster fra oss. Han tror det er mye uvitenhet rundt hvor vi bør kaste hva.

Brann i søppelbil

BEGYNTE Å BRENNE: Lasta i denne søppelbilen tok fyr onsdag. – kunne fått alvorlige konsekvenser, sier brannmester Jens Blakstad i Kristiansund brannvesen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Ett lite batteri kan være nok til at det blir brann i søppelbilen. Det er veldig mye som folk ikke tenker på, fortsetter han.

Brannvesenet måtte rykke ut da det begynte å brenne i en søppelbil i Kristiansund onsdag morgen. Denne gangen gikk det bra, de kom raskt til og fikk slukket brannen. Men slike branner oppstår ofte, forteller brannvesenet.

– Brann i lasta på en søppelbil i tunnel kunne fått alvorlige konsekvenser. Det er ikke første gangen dette skjer, sier brannmester i Kristiansund, Jens Blakstad.

Brannvesenet lette gjennom søppellasten etter brannkilden i etterkant. Den fant de ikke. Blakstad forteller at det trolig kan ha vært gass fra sprayboks eller et batteri.

Oversikt over brann i søppelanlegg fra brannstatistikk.no.

KUNNE VÆRT UNNGÅTT: – Mange av disse brannene kunne vært unngått dersom folk sorterte riktig, sier brannmester Jens Blakstad.

Foto: Brannstatistikk.no

Mange utrykninger

Brannvesenet rykker stadig ut til branner der søppel oppbevares. Tall fra brannstatistikk.no viser at brannvesenet mellom 1 januar 2019 og 30 juni 2020 rykket ut til 1.358 branner i søppelbøtter, søppelcontainere og i søppelanlegg.

– Dersom all sortering hadde foregått på riktig måte, hadde vi nok unngått de fleste brannene, mener Blakstad.

Brannmester i Kristiansund brannvesen, Jens Blakstad.

SMÅ MARGINER: Slenger du pussekluten fra båtpussen i søpla, kan den selvantenne ved bare 40 grader. Brannmester Jens Blakstad ber folk om å tenke seg om.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Ber oss behandle batteriene riktig

Rolf Farstad fra Remidt ber oss være spesielt nøye når vi kaster batterier, og spesielt 9-voltsbatteriene som du har i røykvarsleren.

– Når du bytter batteriene i røykvarsleren, er det som oftest mye kraft igjen i batteriene. Dersom man ikke teiper over polene, kan det lett oppstå brann om de kommer i kontakt med metall. Nå skal det jo ikke batterier i søppelbilen, men det skjer dessverre, sier Farstad.

Vi kaster mye brennbart materiale i søpla, uten å tenke oss om.

BATTERIER SKAL IKKE I SØPLA: Alle batterier skal leveres på miljøstasjoner, dessuten må vi huske å teipe over polene, sier Rolf Farstad fra Remidt.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Han understreker viktigheten av å levere både batterier og spraybokser på miljøstasjonen. Begge deler er ting vi ofte slenger rett i søpla.

– Alle spraybokser med drivgass er brennbart, så alle spraybokser skal leveres inn. Havner de i press i søppelbilen, skal det ikke mer enn en gnist til før det smeller, sier han.