Hopp til innhold

Digitale spor kan avsløre drapsmannen

Datatrafikk fra den dødes mobiltelefon kan fortelle politiet mye om hva som har skjedd i forkant av drapet. Det samme kan mobiltrafikken fra telefonen til de eller den som har drept kvinnen.

Fjellstua med Aksla i bakgrunnen
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Politiet vil ikke kommentere om de har funnet mobiltelefonen til Anja Weløy Aarseth eller ikke. Mobiltrafikkdataen kan uansett hjelpe politiet med å kartlegge samtlige personer som har brukt telefonen sin i Akslaområdet onsdag kveld. De har satt ned en egen prosjektgruppe som skal lete etter elektroniske spor. I nærheten av funnstedet er det flere basestasjoner fra ulike telefonselskaper.

– Dette kan gi oss verdifull informasjon, sier politiadvokat Yngve Skovly.

Basestasjonar i Ålesund

Her er en oversikt over basestasjonene i Ålesund.

Foto: finnsenderen.no

Har du tips i saken? Tips våre journalister HER eller ring 03030

Bruker flere basestasjoner

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller til NRK at han ikke kan direkte kommentere en drapssak under etterforskning.

– Når vi skal spore telefontrafikk i ettertid setter vi sammen informasjonen fra flere basestasjoner, sier Amundsen.

LES OGSÅ:

Avslått mobil

Telenor har mellom ti og 15 basestasjoner som dekker Ålesund. Til NRK forteller Amundsen at en helt avskrudd mobiltelefon ikke på noen måte kan spores. Det som er mulig, er å se hvilken basestasjon den var logget på sist den hadde strømmen påslått. Man kan også finne ut hvilke basestasjonen telefonen har vært innom i tiden før strømmen ble koblet fra. Det er kjent at Anja Weløy Aarseth pratet med moren sin på telefon klokka 17.00 onsdag ettermiddag.

Treningsapp

Bjørn Amundsen

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier at Telenor har mellom ti og 15 basestasjoner i Ålesund.

Foto: Erik Hattrem / NRK

Et par timer senere skulle den 21-åringe studenten fra Bergen jogge på de mye bruke turstiene på byfjellet i Ålesund. Politiet har ikke bekreftet om hun har treningsapplikasjoner på mobilen, som hun brukte under trening. Slik informasjon har heller ikke mobilselskapene mulighet til å overlevere.

– I ettertid kan vi se samtaler og teksmeldingstrafikk med både tekst, bilde og video. Da mener jeg ikke selve bildene og teksten, men trafikkdataen, sier Amundsen. De kan også se hvilke basestasjoner som er benyttet.

De fleste dekker Fjellstua

Telenor har en basestasjon med 3G-nett plassert på selve Fjellstua, men de fleste av selskapets basestasjoner vil kunne dekke området der Anja ble funnet.

– Uten å si noe helt eksakt, kan jeg bekrefte at stasjoner mot sentrum dekker deler av Fjellstua og Akslaområdet, sier Amundsen og nevner at stasjoner på Meierikaia, Parkvegen og helt ut til Notnes kan benyttes i området rundt Fjellstua.

Personvern

Det er Post- og teletilsynet som avgjør om det skal gi fritak fra hovedregelen om at elektronisk kommunikasjon er underlagt taushetsplikt. Politiet kan få tillatelse til å hente ut informasjon om hvem som har ringt og sendt sms innenfor et avgrenset tid

– I noen situasjoner, slik som i alvorlige kriminalsaker, kan hensynet til å finne spor veies opp mot retten til personvern, sier assisterende direktør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Aarsæther.

Alle telefonabonnement i Norge er registrert med en eier, og dermed kan politiet gjennom basesøk finne ut hvem som befant seg i området.

Politiet samler også inn overvåkingsbilder, foto og videoopptak fra området. De er spesielt interessert i opptak fra onsdag og torsdag denne uka.