NRK Meny
Normal

Dette gjør en tegneserie verdifull

Den dyreste tegneserien Oskar Garnes har solgt gikk for 250.000 kroner. Tegneserie-entusiasten har god oversikt over hva som gjør et hefte verdifullt.

Oskar Garnes viser frem Donald Duck i tegneseriebutikken

Oskar Garnes viser frem en av de mange tegneseriene i butikken i Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Antikvariater, tegneserie-entusiast og samler Oskar Garnes fra Ålesund har ikke tall på hvor mange tegneserier han eier.

– Det er flere enn 10.000. Før jeg ble antikvariater hadde jeg en samling på 45.000 forskjellige tegneserier, sier han.

Noen av tegneseriene Garnes selger er verd 5000 kroner. Andre 5 kroner. Men hva er det som gjør et tegneseriehefte verdifullt?

Sjeldenhet

Oskar Garnes leter fram gamle tegneserier

Oskar Garnes leter fram gamle tegneserier

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

I helga skrev Aftenposten at på Finn.no ligger Donald-juleheftet «Helt på vidda» til salgs for opp mot 1000 kroner. Også på andre nettforum har det kokt av annonser for bladet. Handlingen er lagt til Finnmarksvidda, med konflikten mellom gruvedrift og reindrift som bakteppe.

Les også: Donald på Finnmarksvidda er utsolgt i Finnmark

– Det spesielle er at det hadde en lokal tilhørighet til Finnmark. Heftet ble utsolgt i Finnmark og da tenker man at det er spesielt hefte, og så blir det en slik utvikling, sier Oskar Garnes.

Han driver butikken Serieantikvariatet i Ålesund sentrum, der folk finne eldre og nyere tegneserie de mange hyllene. Ifølge Garnes handler verdien på bladet om sjeldenhet og kvalitet.

– Tegneserier i Norge begynner først å bli sjeldne hvis du går tilbake i tid før 1975. Etter det kom oljealderen og folk fikk penger, sier han.

Pene hefter

Donald 1

Karakterene i Donald-juleheftet snakker finnmarksdialekt. Dialektbruk er uvanlig i norsk Donald.

Foto: Disney

Garnes har selv funnet verdifulle tegneserier, som ikke andre har vist interesse for. Da han var på Ekebergsletta i Oslo i forbindelse med en fotballkamp, så han Pondus Norway Cup spesialhefter som lå utover på sletta.

– Det var nok et markedsføringsstunt, men jeg vet at slike utgaver får gjerne en verdi. Så for meg var det nærmest som å gå rundt og plukke 100-lapper fra sletta, sier han.

I Norge etterlyser samlerne Disney, julehefter og superheltserier. Likevel er det ingen av av disse som er den dyreste tegneserien Garnes har solgt.

– Jeg solgte Knoll og Tott fra 1911 som var den første norske tegneserieutgivelsen. Den ble solgt for 250.000 kr. Det finnes to og en halv utgave i Norge, det vil si at én mangler omslag. Det jeg hadde til salgs var det peneste.

– Jo penere et sjeldent hefte som folk er på jakt etter er, jo bedre pris får du, sier han.

Tegneseriebutikken i Ålesund

Antikvariater, tegneserie-entusiast og samler Oskar Garnes handler verdien på bladet om sjeldenhet og kvalitet.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK