Normal

Dette er naturens superviagra

Kinesiske importører er villige til å betale stive priser for slappe sjøpølser. Pigghuder er nemlig naturens superviagra.

Sjøpølse

Til forskjell fra menyen her til lands, er bløtdyret er en ettertraktet rett i store deler av Østen. Det skyldes ikke nødvendigvis smaken.

Foto: Kjetil Magne Vadset / NRK

Det fins mange kjerringråd, urter og ymse miksturer som skal hjelpe til med å piffe opp sexlivet, men for kineserne er det først og fremst én remedie som virkelig setter kroppen i høygir på soverommet – nemlig sjøpølsa.

Sjøpølse

I det kinesiske markedet skal kjøperne være villig til å betale mellom 5-6.000 kroner per kilo tørket sjøpølse.

Foto: Galice Hoarau

Ifølge fiskeribladet Fiskaren driver selskapet Li Energy Trans i disse dager prøvefiske etter sjøpølsa utenfor Romsdalskysten.

Formålet – ifølge direktør Anjun Li – er å eksportere delikatessen til kinesere i hjemlandet som er på jakt etter det naturlige potensmiddelet.

Betaler 5-6.000 kroner

– Dette er naturlig Viagra for kineserne. Alle vet at 30 dagers bruk av sjøpølse har virkning på potensen. I tillegg er sjøpølsa rene naturmedisinen for immunforsvaret til menn, kvinner og barn, sier Anjun Li til avisa.

I det kinesiske markedet skal kjøperne være villig til å betale mellom 5-6.000 kroner per kilo tørket sjøpølse. Man trenger vanligvis ti kilo med fersk pølse for å produsere denne salgsmengden.

Til forskjell fra menyen her til lands, er pigghuden er en ettertraktet rett i store deler av Østen. Ifølge Li skyldes det de gunstige næringsverdiene, og ikke smaken.

– Så ut som ei spytteklyse

Sjøpølsa går nemlig ikke for å være en fest for smaksløkene. Det kan akvarist og fiskeekspert Jan Einarsen skrive under på når NRK snakker med ham.

Jan Einarsen

– Konsistensen inni var så jævlig at det er helt ubeskrivelig, sier akvarist og fiskeekspert Jan Einarsen om smaken på sjøpølsa.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Han elsker det meste av det havets kjøleskap har å by på, men sjøpølsa klarer han seg uten. Da NRK spilte inn et Norge Rundt-innslag i 1992, stod retten på menyen under et opptak.

– Det husker jeg godt. Pølsa var brun-grønn, og så ut som en spytteklyse. Den var riktignok litt sprø utenpå, men konsistensen inni var så jævlig at det er helt ubeskrivelig. Jeg tror til og med den rørte på seg der den lå på tallerkenen, forteller Einarsen lattermildt.

Akvaristen tar høyde for at retten kanskje ikke var optimalt tilberedt, men som den garvede sjømat-entusiasten han er, sier han klart ifra hva han synes om måltidet.

– Det var kanskje noe av det verste jeg har smakt. Jeg håper jeg aldri blir så sulten at jeg blir nødt til å spise det igjen, sier han.

Matretter på moten

Einarsen har heller ikke særlig tro på at sjøpølsa har særlig gunstige fordeler som potensmiddel, men han erkjenner at ulike matretter kommer på moten i ymse perioder.

– Også kråkebollen har jo blitt utropt til å gjøre underverker på soverommet, men jeg har jo spist en del av det selv, og har ikke merket særlig mye forskjell, flirer Einarsen.

Her kan du se Norge Rundt-innslaget fra 1992:

Se akvaristen prøve frityrstekt sjøpølse