Dette er et sikkert vårtegn: – Det er full fest

Det er lett å se gleden i kroppsspråket til kyrne som nå blir sluppet ut til minimum åtte ukers vår- og sommerbeite.

Kyr

Mye fryd og gammen, men når kyrne blir sluppet ut i moder natur, starter også kampen om lederplassen. Foto: Oda Kruse.

Kalenderen viser 10. mai, og det betyr at våren snart er i ferd med å slå over i full sommer.

Og når kvikksølvet i gradestokken stiger i takt med at snøen forsvinner, er det duket for beitesesong på de mange gårdene i det ganske land.

Det betyr full fest for kyrne, som endelig får slippe ut av fjøset etter en lang vinter.

– Som gårdbruker er dette kanskje en av de dagene jeg ser aller mest frem til, sier bonde Svein Arild Aae på Sør Aae gård på Averøya.

Svein Arild Aae

– Nå har vi sluppet ut 18 kyr, og da er det litt stress til å begynne med, for da skal man finne rangordningen, sier bonde Svein Arild Aae.

Foto: Oda Kruse / NRK

Kamp om lederposisjon

Landbruksdepartementet har nedfelt lov om at storfe skal ha minimum åtte uker på beite i sommerhalvåret. Dersom dyrene står i bås, sier reglene at de minimum skal ha 16 uker ute i det fri.

Når NRK besøker ham på gården lørdag, er det lett å se det lettende og glade kroppsspråket til kyrne som myldrer ut av fjøset og hopper ut på beitemarka.

Men det er ikke bare fryd og gammen i flokken, selv om det ser slik ut. For når dyrene først kommer ut i moder natur, starter kampen om lederplassen.

– Nå har vi sluppet ut 18 kyr, og da er det litt stress til å begynne med, for da skal man finne rangordningen, sier Aae.

Og litt kamp er det når NRK er på besøk. Det stanges, dyttes og hoppes rundt.

– Det skal være en leder, en nestleder, samt en andre nestleder. Kua som stiller sist i køa prøver å holde seg unna resten, og fokuserer bare på å gjøre alle til lags.

– Hindre at noen går bananas

– Noen er også festet i tau?

– Ja, det er i tilfelle noen skal gå helt bananas og hoppe over gjerdet, opplyser Aae, mens han gleder seg over den fine dagen.

– Dette er rett og slett bare kjempetrivelig. Det er full fest.

Kyr