Hopp til innhold

Dette er en av landets farligste jobber

Nå legges det asfalt langs riks-, fylkes- og kommuneveger, og asfaltlukten ligger over hele landet. Men jobben som asfaltarbeider er langt fra trygg.

Asfaltlegging

Asfaltsesongen varierer litt fra landsdel til landsdel, men går i hovedsak fra mai til ut i september.

Foto: Knut Opeide

En av landets farligste jobber er å være asfaltarbeider. Hver dag får Statens vegvesen inn rapporter om flere farlige situasjoner.

Pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, forklarer at en av hovedutfordringene er å få utålmodige bilister til å følge skilt, respektere fartsgrenser og ikke minst følge anvisninger og direktiver på stedet.

– Ta hensyn

Asfaltpenger

Sjefingeniør Even K. Sund i Statens vegvesen.

Foto: Knut Opeide

Nå oppfordrer han folk til å ta hensyn til asfaltarbeiderne. I løpet av de kommende månedene skal det legges 2,3 millioner tonn asfalt på nesten 370 mil. Det gjør at sjansene for å møte på asfaltarbeidet er store.

– Vis hensyn til de som jobber på veien. De er der for din skyld. Vi ber trafikantene om å være tålmodig der det måtte oppstå ventetid og køer i forbindelse med arbeidene, sier sjefingeniør Even K. Sund i Statens vegvesen.

Asfalt fra Oslo til Gibraltar

Hvert år er om lag 300 registreringer av uønskede hendelser i løpet av en asfaltsesong hvor bilister er involvert.

– Det er viktig at bilister respekterer skilting og de som dirigerer trafikken. Slik kan de som arbeider der ha en trygg arbeidsplass. Slik kan bilistene også slippe skader fra steinsprut på egen eller andres bil, sier Sund.

Denne sommeren skal vegdekket på over 3.683 kilometer vedlikeholdes – fordelt på 1.409 km riksveger og 2.274 km fylkesveger.

Det er omtrent like langt som vegen fra Oslo til Gibraltar.