Hopp til innhold

Dette bygget skal sette sitt preg på Molde

Et nytt og spektakulært signalbygg skaper nye tider for Romsdalsmuseet i Molde. – Vi er litt overrasket over hvor enormt det blir, sier museumsdirektøren.

Kronen på verket er navet på et nytt bygg som kommer til å sette sitt preg på Molde. Allerede nå er det klart at bygget vil skape nye tider for Romsdalsmuseet.

Det nye bygget til Romsdalsmuseet i Molde kommer til å koste 145,5 millioner kroner. Se TV-reportasjen om «Kronen på verket» her.

Et helt spesielt hus er i ferd med å reise seg i Molde. Om et år åpnes signalbygget «Kronen på verket» for publikum, men allerede nå skaper det interesse og engasjement.

– Ut i fra kommentarer fra folk så er det god stemning i byen rundt dette rare og spesielle huset. Vi visste det kom til å bli stort, men er litt overrasket over hvor enormt det blir, sier Jarle Sanden, museumsdirektør ved Romsdalsmuseet.

Prislappen er på 145,5 millioner kroner. Romsdalskommunene er med på spleiselaget, sammen med fylkeskommunen og Staten.

Les også: Statlig millionstøtte til Romsdalsmuseet

Museumsgjenstander

Jarle Sanden viser hvor langt de har kommet med Kronen på verket

– Det er veldig inspirerende å se at bygget tar form, sier museumsdirektør Jarle Sanden.

Foto: Roar Strøm / NRK

Med dette bygget får Romsdalsmuseet et signalbygg som i form og materialbruk har et moderne uttrykk. Massivtre er det viktigste byggematerialet.

Inne i bygget skal museumsgjenstander, arkiv og fotografi, fylkesomfattende fellestjeneste konservering (eget verksted) og areal for faste- og skiftende utstillinger.

De uvurderlige samlingene til Romsdalsmuseet som i årtier har vært lagret kummerlig i mørke kjellere, skal kunne hentes fram og vises i flotte utstillingslokaler.

– 20.000 gjenstander skal inn her og 1.000.000 foto i naborommet. Bevaringsbiten får endelig skikkelig forhold og samlingene blir tatt vare på, sier Jarle Sanden.

Uvanlig oppdrag

Med nytt utstillings- og museumsbygg vil Romsdalsmuseet etter 100 år kunne ta steget fra sesongåpnet museum til helårsåpent.

For de som gjør jobben er dette et uvanlig oppdrag.

– Det er vel det mest spektakulære jeg har vært med på og jeg har vært med på mye, sier Arve Kirkeland, arbeidsformann i Røberg Bygg.

Romsdalsmuseets nybygg

Nybygget til Romsdalsmuseet illustrert av Reiulf Ramstad.

Foto: Reiulf Ramstad Arkikter/illustrasjon