Dette bør du vite hvis du skal reise i julen

Julen er tiden for hjemkomst og avganger rundt om i hele landet. Vi har samlet nyttig reiseinformasjon hvis du skal reise inn og ut av fylket.

Mikael Pedersen

Mikael Pedersen er en av mange som nå reiser hjem til jul.

Foto: Marie Myklebostad / NRK

På Årø lufthavn i Molde venter mange spent på å få hjem sine kjente og kjære til jul. Det kryr av kofferter og poser med julegaver, og reisekaoset er ikke til å komme utenom.

– Det er mange passasjerer med mye bagasje, men den største utfordringen vår er at det er mange som kommer å henter og da blir det veldig fult, sier driftssjef ved Årø flyplass i Molde, Rune Stangnes.

Har satt opp ekstraflyvninger
Inger og Grete Harstad og Christelle 2år, på flyplassen i Molde

VENTER PÅ BESØK: Inger og Grete Harstad og Christelle (2år), venter spent på julebesøket fra Oslo på flyplassen i Molde.

Foto: Marie Myklebostad / NRK

Fult på flyplassene blir det også rundt om i hele landet, og SAS og Widerøe melder om at de lar folk endre billetten gratis, fra i morgen til i dag dersom det er ledig plass.

I fylket har Norwegian denne julen satt opp ekstra avganger fra Oslo, til og fra Ålesund 21.–23. desember og 1. og 2. januar. Det er også satt opp ekstra avganger til og fra Molde 21.–23. og 1. januar.

SAS har ikke satt opp noen ekstra avganger i julen, men har satt inn større fly for å få plass til flere passasjerer på flyvningene.

Vær oppmerksom på vanskelige kjøreforhold

Grunnet de dårlige værmeldingene og varsel om store nedbørsmengder i fylket, ber Vegvesenet folk være oppmerksom på vanskelige kjøreforhold de neste dagene.

– Tilpass farten etter forholdene, ikke stress og sørg for at både passasjerer og julegaver er godt sikret. Slik kan vi alle bidra til en trygg reise i juleferien, oppfordrer vegdirektør Terje Moe Gustavsen, i en pressemelding fra Statens vegvesen.

For å holde deg oppdatert kan du følge trafikkmeldingene for fylker her:

Statens vegvesen oppdaterer også om trafikkmeldinger i hele landet på sine nettsider.

Fulle tog

Skal du til eller fra Åndalsnes med tog denne julen, begynner setene å fylle seg opp og mange tog er fulle. Det er ikke satt opp noen ekstra ruter, men det er ifølge NSB satt opp ekstra med plass. Det er fortsatt noen ledige seter i romjulen mellom 2 og 3. juledag.

Skal du ta toget denne julen så har pressetalsmann i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, noen gode råd;

– Tenk smart når du pakker, og ikke ta med deg for store kofferter på toget. Møt opp i god tid og ta hensyn til hverandre.

Redusert busstilbud

Skal du ta buss eller hurtigbåt i julen må du være obs på reduserte tider. Det er ikke satt opp noe ekstra tilbud, og reduserte tider i julen er spesielt på røddager som julaften og 1. juledag. Ellers har FRAM hverdagsruter i romjulen (27.-29.).

Juletidene til FRAM finner du her.

Skal du til eller fra Oslo med ekspressbuss i julen er det også her reduserte tider på røddager. Det er ikke satt opp noen ekstra avganger, men ekstra busser vil bli satt inn dersom det er stor pågang.

Juletider for fergene

Alle ruter i Møre og Romsdal skal gå som normalt.

Jule- og nyttårstider for fergene finner du her.