Dette avgjør når Mannen raser

Når vinterfrosten gir seg, venter geologene nye bevegelser i fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Åknes tafjord mannen

Sjefgeolog Lars Harald Blikra sier de er godt skodd for en ny runde med Mannen etter å at Åknes / Tafjord Beredskap ble underlagt NVE.

Foto: Åknes/Tafjord Beredskap IKS

I oktober ble fjellområdet hele medienorges stormsenter da geologene varslet at 120.000 kubikk med stein kunne rase ut innen kort tid.

Skredet kom derimot aldri, og de evakuerte som bor i området kunne returnere til hjemmene sine i begynnelsen av desember, etter bekreftelse om at frosten hadde stabilisert fjellmassene.

Rasfare fra Mannen

120.000 kubikk med stein var ventet å rase ut fra fjellpartiet Mannen i fjor høst. Her er illustrerende grafikk.

Foto: Marco Vaglieri/ Bjørn Sandvik / NRK

Ingen må likevel tro at Mannen-sagaen er over.

Når våren og varmen kommer, er det av all sannsynlighet duket for en ny runde med overhengende fjellskredfare i dalen, som er en av de mest skredutsatte dalene i Norge gjennom tidene.

– Erfaringene fra i fjor og kunnskapen vi sitter på i år tilsier at vi kan få en ny runde i år, lik den vi hadde i høst, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes / Tafjord Beredskap IKS til NRK.

Bedre skodd for ny Mannen-runde

Sjefgeologen tør likevel ikke å spå når fjellet begynner å bevege seg igjen. Det trenger nemlig ikke å skje allerede til våren.

– Det er vanskelig å si, ettersom frosten kan sitte veldig dypt. Eventuelle bevegelser i fjellet kan like gjerne komme på sommeren, eller på høsten, sier Blikra.

Mannen - anundsen

I fjor høst var samtlige medier i Norge samlet i Rauma, og både kommunen og geologer opplevde et vanvittig trykk fra et forventningsfullt publikum som ventet på fjellskredet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I fjor høst var samtlige medier i Norge samlet i Rauma, og både kommunen og geologer opplevde et vanvittig trykk fra et forventningsfullt publikum som ventet på fjellskredet.

– Hva tenker du om å få en ny runde med Mannen-hysteri?

– Vi kommer til å håndtere det greit, ettersom vi har bedre overvåkning og kunnskap enn i fjor. Nå er vi også underlagt NVE, så vi har større kapasitet, sier Blikra, og sier situasjonen er vanskeligst for dem som eventuelt blir evakuert.

Vanskelig å leve med utryggheten

Gunn Sogge får flytte hjem

Gunn Walstad Sogge bor under fjellpartiet Mannen, og sa til NRK i januar at det er vanskelig å leve med utryggheten.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

21. januar var nettopp disse innbyggerne samlet til evalueringsmøte, i regi av fylkesberedskapssjefen i Møre og Romsdal.

Da la ikke Gunn Walstad Sogge skjul på at det er vanskelig å leve med utryggheten.

– Vi har fått flytte hjem, og er trygge frem til det skjer noe igjen. Men vi vet jo ikke hva som skjer i fremtiden, om vi får bo her eller om vi må flytte for godt. Vi vet heller ikke hvor mange ganger vi må evakuere...

Mannen måndag 21. september

SJÅ DIREKTESENDINGA: Følg utviklinga ved Mannen i Rauma direkte.