– Det er trygt å komme hit til Svalbard

Reiselivssjefen på Svalbard, Ronny Brunvoll fra Harøya i Sandøy forteller om ei veldig spesiell helg etter det store snøskredet lørdag morgen som har krevd to menneskeliv.

Ronny Brunvoll

Ronny Brunvoll forteller om ei 'uvirkelig' helg i Longyearbyen

Foto: Privat

– Det er nesten ikke mulig å beskrive det, forteller Brunvoll på telefon fra Svalbard. Det er ikke dette du forventer å møte på en lørdag før jul. Flere av de 170 evakuerte i Longyearbyen er folk jeg kjenner og omgås til daglig, sier Ronny Brunvoll.

Ikke redd

Brunvoll har vært reiselivssjef på Svalbard i tre år. Han har ikke vært redd, men forstår at de som bor rasutsatt til, kan være det. 45-åringen sier myndighetene har håndtert raskatastrofen på en god måte.

– Jeg tror ikke noen hadde tenkt at det skulle bygge seg opp et slikt katastrofeskred midt i byen, sier reiselivssjefen.

Ronny Brunvoll

Det er slik Ronny Brunvoll vil fremstille Svalbard, i helga så vi helt andre bilder fra raset i Longyearbyen

Foto: Privat

Sammenlikner med Fjelltun-ulykka

Brunvoll sammenlikner raset lørdag med raset i Fjelltunvegen i Ålesund i 2008. Det er ufattelige krefter som har vært i sving. 10 hus er flyttet mange meter og noen er infiltrert i hverandre.

Livet må gå videre

Ronny Brunvoll har jobbet med reiseliv både i Ålesund og Geiranger og tror ikke ulykken lørdag får store følger for tilstrømmingen til Svalbard. Folk vil bevege seg og Svalbard er et populært reisemål. Det er trygt å komme hit, sier sjefen for Visit Svalbard. Når forlater han øya for å feire jul hjemme med familien i Ålesund.

– Det blir litt rart, det som skjedde i helga gir perspektiv på hvor skjørt ting er, avslutter Brunvoll.