Det blir ikke akuttmottak i Ålesund

Det blir ikke akuttmottak i storhallen i Ålesund likevel. Årsaken er at behovet for akuttmottak har avtatt, melder UDI.

Ålesund kommune

NEI TIL MOTTAK: Ålesund kommune fortalte fredag at det ikke blir akuttmottak i Ålesund. F.v.: Rådmann Astrid Eidsvik, daglig leder ved storhallen Synnøve Rogne, informasjonssjef Anne Bente Skjellum, strategisjef Anne Mette Liavaag og ordfører Eva Vinje Aurdal.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

Det ble kalt inn til pressekonferanse i Ålesund fredag formiddag der kommunen opplyste at UDI trekker seg ut fra planene om å starte et akuttmottak for flyktninger i storhallen.

UDI sier at årsaken er at behovet for akuttmottak har avtatt. Kommunen forklarer at da UDI startet forhandlingene med styret i Ålesund Storhall AS og Ålesund kommune, ankom det over 400 asylsøkere daglig.

Ålesund kommune og styret i Ålesund Storhall AS startet planleggingen av et akuttmottak i storhallen etter sterk oppfordring fra sentrale myndigheter på bakgrunn av krisesituasjonen i det norske asylmottakssystemet.

– Kommunen har forholdt seg til statsministerens, fylkesmannens og UDIs signaler i denne saken, sa rådmann Astrid Eidsvik under pressekonferansen.

Flyktningstrømmen avtar

Sparebanken Møre Arena

Planen var å gjøre storhallen i Ålesund om til akuttmottak for 500 flyktninger.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

Kommunikasjonsrådgiver i UDI i Midt-Norge, Tove Fasting, sier til NRK at det ikke blir noe av akuttmottaket i Ålesund fordi det kommer færre asylsøkere enn det gjorde da de startet forhandlingene.

Hun er klar på at uroa rundt beslutninga ikke har påvirka UDI til å bruke hallen.

– Det som har skjedd, er som jeg sa, det har vært en stor nedgang i tallet på asylsøkere, og behovet er rett og slett ikke det samme.

– Kan det bli aktuelt å bruke hallen eller andre lokaler i Ålesund senere?

– Vi må se hvordan utviklinga fortsetter, og om det kommer en stor, ny strøm av flyktninger, det vet vi ikke. Dersom vi får like stor pågang som vi har hatt tidligere i høst kan det bli aktuelt å ta kontakt på nytt, sier Fasting.

Det var for et par uker siden et prekært behov for å skaffe asylsøkere tak over hodet. UDI ser nå en nedgang i antallet asylsøkere som kommer til Norge og selv om dette fort kan snu, finner UDI det ikke hensiktsmessig å inngå en avtale om overnatting og mat for 500 personer i idrettshallen.