NRK Meny
Normal

Her har ingen sett en tuba før

Det har vært stille i noen tusen år. Men lørdag kveld ble det igjen musikk i Bremsneshola i Averøy. Det som kan ha vært et sted for seremonier i steinalderen, ble gjenfødt som konserthall.

Ikke siden steinalderen har det vært musikk inne i denne grotta. Men lørdag kveld fløt det igjen toner gjennom de 80 meter lange hulegangene.

- Vi har aldri spilt her, og det har nok ingen andre heller siden steinalderen da

Halldis Nørdsti

Leder for Averøy ungdomskorps, Halldis Nørdsti

Foto: Eirik Haukenes

Fosnakulturen brukte dette stedet, sier leder for Averøy ungdomskorps, Halldis Nørdsti.

Mytene er mange rundt den 80 meter dype grotta inne i fjellet Bremsneshatten i Averøy kommune. Men funn tyder på at det var et viktig sted for folk i steinalderen. En teori er at dette var et sted de møttes for seremonier, og kanskje var det musikk i hula den gangen. Lørdag kveld ble det musikk igjen. Da gikk 37 korpsmusikanter inn, og bak fulgte en lang rekke publikummere.

Bremsneshola

Litt av dagslyset siver også inn i den 80 meter dype Bremsneshola.

Foto: Eirik Haukenes

- Her bor jo ingen

- Det er jo utrolig morsomt at så mange stiller opp. Vi har tradisjon for å reise rundt og spille i alt fra sentrum til de minste grender. Det er slik vi markerer at vi avslutter før sommeren. Publikumsoppmøtet kan variere fra mange til et par stykker, så da er det nesten litt overrraskende å se så mange når vi faktisk spiller et sted der ingen bor, sa en storfornøyd korpsleder ved inngangen av grotta.

Konsert i Bremsneshola

Mange hadde møtt opp i mørket i Bremsneshola for å få med seg den første konserten siden steinalderen.

Foto: Eirik Haukenes

Usikkereten rundt konserten var stor i forkant. Ikke bare var man usikker på om folk ville komme, men de var også usikker på om det var mulig å gjennomføre en konsert der inne.

Sjansespill

- Lufta er kald og fuktig der inne, og det påvirker jo instrumentene. Det kan gjøre det surt. I tillegg kan klangen gjøre at det ikke låter så fint, sa en usikker dirigent, Jonny Solli, før konserten. Men etter gjennomføringen, var tonen en helt annen.

Jonny Solli

Dirigent for Averøy ungdomskorps, Jonny Solli.

Foto: Eirik Haukenes

- Det var veldig interessant og absolutt noe vi må gjøre en gang til! Klangen var veldig god for slike rolige verk. Det blir som å spille i en katedral.

I den grad det kan bli trampklapp på en gulv av jord og stein, så ble det reaksjonen til de fremmøtte etter konserten. I videolinken kan du se og høre ett av stykkene som ble spilt: Dovregubbens hall.