Hopp til innhold

Denne haien ble filmet i norske farvann

Mange ble nok letta da de fant ut hvorfor denne haien befinner seg utenfor norskekysten.

Hai filmet utenfor Kristiansund

Haien ble fanget på kamera av et skip som lå utenfor Kristiansund i går.

Rune Veiseth

Driftsleder ved Atlanterhavsparken, Rune Veiseth.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Denne haien ble fanget på kamera utenfor Kristiansund i går. Sivilingeniøren Morten Person trodde det var en hvithai da den dukket opp på skjermen om bord i skipet hans.

Han var ikke langt unna. Driftsleder hos Atlanterhavsparken i Ålesund, Rune Veiseth, forteller at denne haien er en nær slektning av hvithaien.

– Hvor farlig er denne haien?

– Den er ingenting å være redd for. Den er sjelden men ikke uvanlig å se på våre kanter, sier Veiseth som også forsikrer at den ikke er farlig for mennesker.

Hai på jakt

Haien er av typen håbrann. Ifølge Veiseth trives den best i vann på 5–10 grader, og finnes i sjøen mellom Marokko og Murmansk. Håbrann jakter på makrell og sild – og det var det mye av i havoverflata da Person fikk øye på haien.

Håbrannen er totalfreda i Norge. Fra ca. 1920 og frem til 70-tallet ble det drevet et omfattende fiske etter håbrann. Da gikk fisket nedover men stoppa ikke helt. I dag står haien på internasjonale lister over trua eller sårbare dyrearter.

– På 50-tallet ble det fiska opp mot 2000 tonn håbrann i året. Nå er det ikke mange igjen av dem. Håbrannen reproduserer seg sakte, og det kommer bare 4–5 unger hvert år, forteller Veiseth.

Totalfreda

I Norge har det vært totalforbud mot fiske etter denne haien siden 2007. Det vil si at det ikke er lov hverken å fiske etter den eller å ta den som bifangst.

I fremtiden er det ikke urealistisk at havet blir varmere også langs norskekysten.

– Vil det komme mer av denne haien?

– Nei, denne haien trives best i kjøligere vann.