Hopp til innhold

Denne er svartelistet og uønsket i Norge

Flere kommuner vil nå gjøre sitt ytterste for å få utryddet rynkerosen. Den lille, fine blomsten er nemlig en fiende for alle de andre plantene i floraen.

Rynkerosa

Rynkerosen ser uskyldig ut, men er uøsnket i norsk flora.

Foto: Nina Kristiin Vraa

Ola Betten i Venstre i Molde

Ola Betten jobber i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Neste uke settes det igang en storoffensiv for å få fjernet rynkerosen i flere kommuner.

Den vakre, rosa og tilsynelatende uskyldige blomsten er nemlig fiende nummer en for flere andre arter og topper listen over arter som ikke hører hjemme i den norske floraen.

Rynkerosen har blitt et så stort problem at Fræna kommune, Molde kommune, Misund kommune og Surnadal kommune nå har bestemt seg for at den lille blomsten skal vekk fra deres naturområder.

– Det er en kjempejobb, så vi prioriterer verneområdene og da hindrer vi at den sprer seg videre fra der. Den er vanskelig å utrydde helt, men vi satser på å ta den ut i enkelte småområder, også får vi se hvordan det går videre, sier Ola Betten ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen.

Uønsket

Linda Fiskerstrand Sperre

Linda Fiskerstrand Sperre er landskapsingeniør i Ålesund kommune.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

Ved nyttår kom det nye regler som sier at det er forbudt å plante, importere og omsette blant annet rynkerosen.

– Den er fin å se på, men den dekker og konkurrerer ut den vegetasjonen som skulle være der naturlig. Derfor er den uønsket, både i verneområder og naturen ellers, forteller Betten.

Linda Fiskerstrand Sperre er landskapsingeniør i Ålesund kommune og forklarer hvordan alle de svartelistedde plantene er kommet til Norge i første omgang.

– Før i tiden var det ikke så strenge kontroller som det er i dag. Man undersøkte ikke så nøye hvordan de ville oppføre seg i vårt klima og vår natur, sammenlignet med i opprinnelseslandet der den har naturlige arter ved siden av seg som står i mot den, sier hun.

Aggressiv vekst

Fiskerstrand Sperre forteller at rynkerosen ikke er det største problemet i Ålesund kommune, men at det er flere andre arter de strever med.

Hun spår en lang kamp mot de plagsomme plantene.

– De er så aggressive i veksten. Og hvis man prøver å grave dem bort er det kanskje røtter som ligger igjen og som spirer opp igjen. Eller at det sprer seg med frø og da har du veldig lite kontroll på hvor de havner hen, forteller Fiskerstrand, som håper alle er sitt ansvar bevisst for å få bukt med problemet.

– Det må mye dugnad til og det er viktig at alle er bevisst på det og tar sitt ansvar. Myndighetene må på plass synes jeg og muligens ha bøter som virkemiddel, mener hun.