Den nye hverdagen som jobbsøker

I januar fullførte hun elektrofagbrevet som tavlemontør, men nå vet hun ikke om hun får bruke den kunnskapen igjen. Over 93.000 er nå registrert som helt ledige hos NAV.

Wenche Markussen er jobbsøker

Det er 14 dager siden Wenche Markussen ble jobbsøker. Det er lite jobber å søke på og hverdagen er usikker. – Det er forferdelig vondt å ikke vite hva som skjer, sier hun.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Jeg må ærlig innrømme at det var mer enn en stor klump i halsen da jeg stemplet meg ut for siste gang. Det er jo her jeg vil være, sammen med alle kollegaene mine, sier Wenche Markussen.

Det har gått 14 dager uten en jobb å gå til. I januar fullførte hun elektrofagbrevet som tavlemontør, men nå vet hun ikke om hun noen gang får bruke den kunnskapen igjen.

– Det er utrolig usikkert. Snur det til sommeren? Neste år? Om fire år? Det er forferdelig vondt å ikke vite, sier hun.

Stor frustrasjon

Torild Bugge

– Fremtida ser ikke lys ut, sier Torild Bugge, HR-direktør i Ulstein Group.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Arbeidsledigheten i Norge fortsetter å øke. Nå er over 93.000 registrert som helt ledige hos NAV, noe som er 13 prosent flere enn i fjor. Den største økningen er i oljefylket Rogaland, men hele vestlandskysten er hardt rammet.

I Møre og Romsdal er 4700 registrert som ledige. Det er en økning på 33 prosent siden i fjor. I verftskommunene Hareid, Herøy og Ulstein er dobbelt så mange uten jobb nå som for ett år siden.

Verfta på Sunnmøre har omsatt for milliarder, men nå er det andre tider. Den maritime næringa som har jobba mot oljebransjen, må finne noe annet å gjøre.

– Fremtida ser ikke lys ut. Noen av våre ansatte har vært permittert i 30 uker, og da har vi ikke annet alternativ enn å si opp. Det er en tøff situasjon, sier Torild Bugge, HR-direktør i Ulstein Group.

Hjørnesteinsbedriften hadde 800 ansatte, men nå er 150 er sagt opp. Nesten like mange er permittert. De står midt i en omstilling, men er ikke sikker på at styresmaktene har forstått alvoret.

– Frustrasjonen er veldig stor. Vi har varslet om dette og svaret har vært at arbeidsledigheten ikke har vært stor nok og vi må vente og se til det blir virkelig kritisk. Må er det er det, sier Bugge.

Wenche Markussen

Wenche Markussen savner jobben som tavlemontør. Fremtida er usikker, men hun er optimistisk.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Starte på nytt

I Ulsteinvik blir kampen om jobbene tøffere. Magne Kvalsvik er 20 år og ganske uerfaren på arbeidsmarkedet.

Stein Veland

Stein Veland er direktør i NAV Møre og Romsdal.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Når alle står i kø om de samme jobbene, så er det utrolig vanskelig.

I Møre og Romsdal er det ti år siden sist det var så mange som stod uten arbeid.

– Vi har vært en region som mange har pendlet til, men nå er det kanskje slik at i en periode må man lete i andre fylker, sier Stein Veland som er regiondirektør i NAV.

I verste fall må Wenche Markussen kanskje ta med mann og to barn og starte på nytt en annen plass i landet. Men hun er optimist og håper markedet snur.

– Som sjefen min sa: «Ei dør lukker seg og to andre åpner seg». Tida vil vise.

Arbeidsledigheten i Norge fortsetter å øke. Nå er over 93 tusen registrert som helt ledige hos NAV, noe som er 13 prosent flere enn i fjor. Den største økningen er i oljefylket Rogaland, men hele Vestlandskysten er hardt rammet.

Se hele TV-reportasjen om Wenche Markussen. Foto: Nils Tore Hjørnevik