Hopp til innhold

Den norske matfestivalen er i gang

Den norske matfestivalen åpnet onsdag i Ålesund. Årets nye festivalsjef vil satse mer på det faglige, og skape matglede og yrkesstolthet innenfor kokk og servitør-fagene.

Matfestivalen i Ålesund 2014

Folk har samlet seg i gågata i Ålesund sentrum for å smaksprøver.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Folk har samlet seg i Ålesund sentrum onsdag. Den 30 matfestivalen er i gang og utstillerne kan by på blant annet hvalkjøtt, røkt laks, oliven, grillspyd og spekepølser.

– Jeg tror jeg blir invitert på julebord av telefonoperatøren min, fordi mobilen har ikke stått stille de to siste dagene, sier festivalsjef Terje Devold.

Den første landbruksdagen startet opp i 1984 og har siden blitt et årlig arrangement. Den norske matfestivalen arrangeres hver august i Ålesund.

Ny festivalsjef

Terje Devold på årets festival

Terje Devold er ny festivalsjef for matfestivalen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Festivalen samler fagfolk og matinteresserte i Ålesund sentrum. Den skal formidle matkultur og inspirere til nyutvikling.

– Rundt 60 ulike utstillere skal finne plassen sin, få bord og strøm, og telt skal opp. Så timene før åpningen har vært utrolig hektisk, men nå skal alt fungere, sier Devold.

Terje Devold er ny som daglig leder for festivalen. Devold ble leid inn for å ta noen grep om årets festival.

I år har det blitt satset mer på publikumsrettet aktiviteter og det vil i årene fremover bli satset mer på det faglige, ifølge Devold.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Sliter med rekrutteringen

Representanter fra restaurantlinjen ved ulike videregående skoler er til stede på årets festival for å lære mer om bransjen.

– Kokk og servitøryrket sliter med rekrutteringen og det å holde på de gode medarbeiderne. Vi må skape matglede og yrkesstolthet.


– Hva kan gjøres for å få økt rekruttering?

– For det første må arbeidsgiverne gjøre en del. I dette yrket er det mye kveldsarbeid. Da må du kompensere med mer fritid. Det må bli mer ok for småbarnsforeldre å fortsette i jobben, sier Devold.

Siden 2008 har det vært en halvering av søkere til kokk og servitør-fagene. Tall fra 2013 viser at det mangler hele 1000 kokker i Norge, ifølge NHO Reiseliv.

Aurora Estergrad studerer restaurant og matfag første året på videregående skole. Hun er en av elevene som lager til røkt laks og salat til kundene.

– Det er veldig gøy å være her i dag. Jeg valgte denne linjen fordi jeg liker å lage mat og er veldig usikker på hva annet jeg skulle ha gjort, sier hun.

LES OGSÅ: Mangler 1000 kokker på landsbasis

Velger fiskekake

Flere har tatt turen til matfestivalen

drea Stavseth, Julie Farstad og Pernille Hjermann har tatt turen til årets matfestival.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

I tillegg til årets matmarked, er det kokketeater, eventyrstund for barna og ulike seminar.

Da festivalen startet opp for 30 år siden var det fordi bøndene ønsket en matdag med fokus på de gode varene som ble laget i hjembygda. Festivalen har endret seg siden den gang.

– For oss som er gamle nok til å huske hva vi hadde må middagstallerken for 30 år siden og i dag, så er det en helt annen verden. Både matvanene, produktene og tilbudet har endret seg, sier Devold.

– Har du endret dine matvaner?

– Jeg må innrømme at jeg fortsatt spiser pølse i brød når jeg har dårlig tid, men oftere en varm fiskekake nå enn for 30 år siden, så ja, jeg har endret matvanene mine mye, sier han.


Videregåendeelevene Andrea Stavseth, Julie Farstad og Pernille Hjermann har vært flere ganger på matfestivalen, men i år har de tatt turen til festivalen i regi av skolen.

– Vi er her med spanskklassen for å smake på spansk mat, sier Stavseth.

– Vi har sett at det selges chorizo pølser, men ikke smakt på det ennå, sier Farstad.

– Så langt har vi spist grillspyd og vaffler, legger Hjermann til.