Hopp til innhold

Den lange veien til toppen: Slik ble brødreparene best

Brødreparene Ulvestad og Lie har gått den samme skolen fra ung alder. De har aldri gitt seg, og lørdag møtes Herd-kameratene på øverste nivå.

Ulvestad Lie

FOTBALLBRØDRE: F.v. Pål Erik Ulvestad, Dan Peter Ulvestad, Andreas Lie, Oddbjørn Lie. De har alle vokst opp i samme område og spilt for Herd i barndomsårene. Også lillebror Fredrik Ulvestad (nå Burnley) er vokst opp i Herd.

Foto: SCANPIX

Laster innhold, vennligst vent..

Dan Peter og Pål Erik Ulvestad, og Andreas og Oddbjørn Lie har mye til felles.

De er begge fotballspillende brødre, de er vokst opp i bydelen Lerstad i Ålesund, og har SPK Herd som moderklubb. Lørdag møtes Lie-tvillingene og Ulvestad-brødrene i Eliteserien.

Det tilhører sjeldenhetene at så mange fra samme barndomsklubb ender opp på øverste nivå, men ifølge Andreas Lie er ikke det tilfeldig

– Herd har drevet et godt talentarbeid i lang tid, og de er kanskje den klubben i området som har produsert flest toppspillere.

Dan Peter Ulvestad er to år yngre enn Lie-brødrene, men husker at han fikk hospitere på deres lag i ung alder. Han er enig med Andreas Lie.

– Det er en bra klubb å vokse opp i, og har lenge vært en utviklingsklubb, forteller Ulvestad. Også lillebror Fredrik Ulvestad (nå Burnley) er vokst opp i Herd.

Oddbjørn og Andreas Lie.

YNGRE UTGAVER: Oddbjørn og Andreas Lie har hatt et enormt konkurranseinstinkt. Fra tidlig alder har de konkurrert mot hverandre og pushet hverandre til toppen.

Foto: Gorm Kallestad/montasje / NTB Scanpix

Den tunge veien til toppen

Dan Peter Ulvestad

KAPTEIN: Dan Peter Ulvestad har tatt steg sammen med Kristiansund. I dag er 28-åringen kaptein i eliteserieklubben.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Det har ikke imidlertid ikke bare vært rett opp og frem for de to brødreparene siden oppveksten i Herd. Veien til toppfotballen har både vært lang og kronglete, men felles for de alle er at de ikke har gitt seg.

De ble alle sett på som store talenter i ung alder, men før denne sesongen hadde ikke Ulvestad-brødrene fått mye spilletid på det øverste nivået. Dan Peter fikk imidlertid lokket Pål Erik til KBK, og sammen rykket de opp til Eliteserien før årets sesong.

– Det er den som vil mest, som kommer lengst. Det har ingenting å si om du er på kretslaget som 14-åring. Du må vise at du brenner for det når du kommer i 18–19 års alderen, mener Dan Peter Ulvestad.

Siden Kristiansund ble stiftet for 14 år siden, har de aldri hatt en sesong som har vært dårligere enn den forrige.

– Det har vært veldig gøy å være i Kristiansund. De hadde akkurat rykket opp fra 2. divisjon da jeg kom, og vi har tatt steg sammen, forteller han.

Gir seg aldri

Andreas Lie

SUPERFORM: Andreas Lie er inne i sin beste sesong i AaFK-trøya. Mange har derfor ment at den reflekssterke keeperen fortjener sjansen på landslaget.

Foto: Magnus Gamlem / NRK

Lie-brødrene har gått en lignende karrierevei som sine Herd-kamerater. De gikk begge fra barndomsklubben til AaFK i ung alder, men klarte aldri å slå gjennom. Da måtte de gå via andre klubber.

– Både jeg og Oddbjørn har tatt den tunge turen fra å være unge lovende, tatt noen steg tilbake, for så å komme tilbake igjen. Det er egenskapen om å aldri gi seg, som har gjort at vi har lykkes, forteller Andreas Lie.

I tillegg til en god treningsarena i Herd og egen vilje til å trene, trekker Lie frem en siste suksessfaktor.

– Jeg kjenner foreldrene til Ulvestad-guttene og mine foreldre godt, og jeg vet at de har støttet oss i oppveksten. Det tror jeg også er en nøkkel til at vi alle har nådd Eliteserien.

Laster innhold, vennligst vent..