NRK Meny

Den lange veien til toppen: Slik ble brødreparene best

Brødreparene Ulvestad og Lie har gått den samme skolen fra ung alder. De har aldri gitt seg, og lørdag møtes Herd-kameratene på øverste nivå.

Ulvestad Lie

FOTBALLBRØDRE: F.v. Pål Erik Ulvestad, Dan Peter Ulvestad, Andreas Lie, Oddbjørn Lie. De har alle vokst opp i samme område og spilt for Herd i barndomsårene. Også lillebror Fredrik Ulvestad (nå Burnley) er vokst opp i Herd.

Foto: SCANPIX
gamlem
Journalist
Laster innhold, vennligst vent..

Dan Peter og Pål Erik Ulvestad, og Andreas og Oddbjørn Lie har mye til felles.

De er begge fotballspillende brødre, de er vokst opp i bydelen Lerstad i Ålesund, og har SPK Herd som moderklubb. Lørdag møtes Lie-tvillingene og Ulvestad-brødrene i Eliteserien.

Det tilhører sjeldenhetene at så mange fra samme barndomsklubb ender opp på øverste nivå, men ifølge Andreas Lie er ikke det tilfeldig

– Herd har drevet et godt talentarbeid i lang tid, og de er kanskje den klubben i området som har produsert flest toppspillere.

Dan Peter Ulvestad er to år yngre enn Lie-brødrene, men husker at han fikk hospitere på deres lag i ung alder. Han er enig med Andreas Lie.

– Det er en bra klubb å vokse opp i, og har lenge vært en utviklingsklubb, forteller Ulvestad. Også lillebror Fredrik Ulvestad (nå Burnley) er vokst opp i Herd.

Oddbjørn og Andreas Lie.

YNGRE UTGAVER: Oddbjørn og Andreas Lie har hatt et enormt konkurranseinstinkt. Fra tidlig alder har de konkurrert mot hverandre og pushet hverandre til toppen.

Foto: Gorm Kallestad/montasje / NTB Scanpix

Den tunge veien til toppen

Dan Peter Ulvestad

KAPTEIN: Dan Peter Ulvestad har tatt steg sammen med Kristiansund. I dag er 28-åringen kaptein i eliteserieklubben.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Det har ikke imidlertid ikke bare vært rett opp og frem for de to brødreparene siden oppveksten i Herd. Veien til toppfotballen har både vært lang og kronglete, men felles for de alle er at de ikke har gitt seg.

De ble alle sett på som store talenter i ung alder, men før denne sesongen hadde ikke Ulvestad-brødrene fått mye spilletid på det øverste nivået. Dan Peter fikk imidlertid lokket Pål Erik til KBK, og sammen rykket de opp til Eliteserien før årets sesong.

– Det er den som vil mest, som kommer lengst. Det har ingenting å si om du er på kretslaget som 14-åring. Du må vise at du brenner for det når du kommer i 18–19 års alderen, mener Dan Peter Ulvestad.

Siden Kristiansund ble stiftet for 14 år siden, har de aldri hatt en sesong som har vært dårligere enn den forrige.

– Det har vært veldig gøy å være i Kristiansund. De hadde akkurat rykket opp fra 2. divisjon da jeg kom, og vi har tatt steg sammen, forteller han.

Gir seg aldri

Andreas Lie

SUPERFORM: Andreas Lie er inne i sin beste sesong i AaFK-trøya. Mange har derfor ment at den reflekssterke keeperen fortjener sjansen på landslaget.

Foto: Magnus Gamlem / NRK

Lie-brødrene har gått en lignende karrierevei som sine Herd-kamerater. De gikk begge fra barndomsklubben til AaFK i ung alder, men klarte aldri å slå gjennom. Da måtte de gå via andre klubber.

– Både jeg og Oddbjørn har tatt den tunge turen fra å være unge lovende, tatt noen steg tilbake, for så å komme tilbake igjen. Det er egenskapen om å aldri gi seg, som har gjort at vi har lykkes, forteller Andreas Lie.

I tillegg til en god treningsarena i Herd og egen vilje til å trene, trekker Lie frem en siste suksessfaktor.

– Jeg kjenner foreldrene til Ulvestad-guttene og mine foreldre godt, og jeg vet at de har støttet oss i oppveksten. Det tror jeg også er en nøkkel til at vi alle har nådd Eliteserien.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.