Deler ikke kampsakene til møringene

Folk i Rindal føler at de ikke har noen felles kampsaker med Møre og Romsdal, og vil derfor bli en del av Trøndelag.

Mangelen på felles kampsaker, er ei viktig årsak til at Rindal kommune no vil ut av Møre og Romsdal - og inn i Trøndelag. Det seier ordførar Ola T. Heggem dagen etter at eit samrøystes kommunestyre sa ja til å søke om å få byte fylke.

SE TV-SAKEN: Onsdag ble det klart at Rindal kommune ønsker å bli en del av Trøndelag.

I en hage i Rindal kommune er vårryddingen godt i gang. Kommunen ligger enn så lenge i Møre og Romsdal, men innbyggerne der føler seg som trøndere.

– Det er der vi føler vi hører til. Det er det som ligger nærmest oss, sier Vigdis Børseth mens hun raker løv.

Ikke nytt

Onsdag ettermiddag ble det klart at et enstemmig kommunestyre i Rindal hadde vedtatt å søke om å bli overflyttet til Sør-Trøndelag.

Men dette er ikke noe nytt. Første gang Rindal forsøkte å flytte denne grensa, var allerede i 1923. Alle forsøk har så langt stoppet opp, så nå prøver de igjen.

For Rindalingen blir liksom aldri helt Møring. Selv ikke han som har jobbet som fylkes- og stortingspolitiker for Møre og Romsdal.

– Jeg har hele tiden følt at det jeg har kjempet og sloss for på vegne av Møre og Romsdal i liten grad angår innbyggerne i Rindal, sier ordfører i Rindal Ola T. Heggem (Sp).

– Det er faktisk en realitet og jeg kunne ramset opp mange store saker i Møre og Romsdal som ikke betyr noe her, fortsetter han.

Forventer raskt svar

I Rindal bryr de seg ikke om fergefri E39, rasproblematikk, eller Stadt Skipstunnel. De er de eneste møringene uten kystlinje. Innlandsfolk som bor i kommunen føler seg mest i slekt med trønderne, selv om meningene er delte.

Sist gang kommunen formelt søkte om flytting, var like etter krigen. Avslaget kom først i 1962. Så tålmodig er ikke rindalingen i dag.

– Jeg har registrert at dagens statsråd har det noe travlere med sine reformer så jeg regner med vi skal få svar snart, sier Heggem.