De skal kjempe om unge velgere, men frykter en valgkamp uten sosiale møter

Flere politiske partier satser på unge toppkandidater i kampen om de unge velgerne ved årets stortingsvalg. Men koronapandemien kan gjøre det vanskeligere for politikerne å nå frem til de unge.

Åse Kristin Ask Bakke (Ap), Oddbjørn Nørstrud (KrF) og Oda Sofie Pettersen (MDG).

Åse Kristin Ask Bakke (Ap), Oddbjørn Nørstrud (KrF) og Oda Sofie Pettersen (MDG) er tre unge politikere som kjemper for å komme inn på Stortinget .

Oda Sofie Pettersen kan som 21-åring bli den yngste politikeren på Stortinget noensinne dersom hun blir valgt i høst. Hun er Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i begge Agder-fylkene,

– Det er først og fremst et veldig stort ansvar å representere en hel generasjon som lenge har vært underrepresentert i folkevalgte organer, og spesielt da på Stortinget.

Oda Sofie Pettersen, stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Aust-Agder og Vest-Agder.

21 år gamle Oda Sofie Pettersen er MDG sin førstekandidat både i Aust-Agder og Vest-Agder.

Foto: MDG

Og miljøpolitikeren fra Søgne er ikke i tvil om at det utgjør en forskjell å ha unge folk i toppen av stortingsvalglista.

– Vi har et helt annet syn på verden, og i klimaspørsmålet for eksempel så har vi et helt annet hastverk. De som er 50 år i dag, slipper trolig å måtte leve med konsekvensene av klimakrisen, men det kommer jeg og min generasjon til å gjøre.

Lav valgdeltakelse

23 år gamle Madeleine Strømmen er en av de velgerne som de politiske partiene ønsker å vinne ved å satse ungt. Hun er i den aldersgruppen der valgdeltakelsen er lavest her til lands.

Vi møter henne på kjøpesenteret på Moa i Ålesund. Madeleine sier hun ikke er spesielt interessert i politikk, men kommer til å stemme ved stortingsvalget i høst. Hun mener det er positivt at partiene satser på unge kandidater i toppen av listene.

Madeleine Strømmen fra Ålesund mener det er positivt at partiene satser på unge politikere.

Madeleine Strømmen tror det er viktig at det blir satset ungt i politikken.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Ja, så absolutt. Det å ha forskjellige synsvinkler fra forskjellige generasjoner vil gjøre det lettere å bli hørt. Vi yngre vil jo gjerne ha mer å si og dermed bidra til å gjøre verden bedre.

- Partiene har mer å gå på

NRK har kartlagt samtlige nominasjoner som er gjennomført i de politiske partiene som er representert på Stortinget i dag, De fleste av partiene valgte sine kandidater til høstens stortingsvalg i de ulike fylkene før nyttår.

I alt ble 158 stortingsvalglister nominert før nyttår mens 13 fylkespartier skal ha nominasjonsmøte i januar og februar.

  • 21 av fylkespartiene har valgt å satse på en førstekandidat som ikke har fylt 30 år på valgdagen 13.september. Det er tre flere enn i 2017.
  • 29 av fylkespartiene har en andrekandidat som ikke har fylt 30 år på valgdagen. Det er sju færre enn i 2017.

I Møre og Romsdal må Arbeiderpartiet kjempe for å beholde to stortingsplasser. 24 år gamle Åse Kristin Ask Bakke fra Harøya i Ålesund er partiets andrekandidat og er takknemlig for tilliten. Men hun mener de politiske partiene har mer å gå på.

– Det vi opplever er at vi kanskje ikke blir like mye lyttet til fordi det er for få unge politikere på nasjonalt nivå. Det som blir vedtatt på Stortinget, handler jo om vår fremtid. Det er det som står på spill.

Åse Kristin Ask Bakke (Ap)

24 år gamle Åse Kristin Ask Bakke er Arbeiderpartiets andrekandidat i Møre og Romsdal.

Foto: AUF

Økt interesse for politikk

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning har fulgt norsk politikk og norske valg på nært hold i en årrekke. Han mener det er viktig at partiene satser på unge politikere dersom de skal vinne de unge.

– Forskningen viser at unge velgere stemmer på unge politikere. I lokalvalgene gir de gjerne personstemmer til kandidater som er unge. Det er et eksempel på at det har en effekt.

Johannes Bergh, valgforsker

Johannes Bergh er valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Valgforskeren sier også at interessen for politikk har økt blant de unge i de senere årene.

Unge velgere i dag er iallefall mer opptatt av politikk enn det unge velgere var for 15-20 år siden. Unge velgere er opptatt av klima- og miljøsaken. Det viste blant annet valget i 2019. Så den saken har bidratt til å mobilisere unge og gjøre unge mer engasjert i politikk.

Valgforsker Johannes Bergh

Frykter digital valgkamp

I Telemark gleder 21 år gamle Oddbjørn Nørstrud seg til å drive valgkamp som førstekandidat for KrF. Valgkamp betyr blant annet skoledebatter og tett kontakt med unge velgere.

Oddbjørn Nørstrud, førstekandidat for KrF i Telemark.

21 år gamle Oddbjørn Nørstrud er KrF sin førstekandidat i Telemark.

Foto: KrF

Men koronapandemien kan sette en stopper for det. Akkurat nå er mye av samfunnet nedstengt og vi vet ikke hvor lenge vi må leve med konsekvensene av pandemien. Men resultatet kan bli digitale debatter og valgmøter med lite sosial kontakt. Det kan gjøre det vanskeligere å nå frem til unge velgere.

– Jeg er veldig spent på hvordan det blir. Å møte hverandre ansikt til ansikt skaper tillit. Jeg frykter at det kan bli mye digitalt. Å få unge folk til å komme på digitale samlinger som ikke har vært på politiske møter før, kan bli veldig utfordrende. Her håper jeg at partiene kan gå sammen om å finne gode løsninger.