- Viktig å unngå frostskader på barna i kuldeperioden

Ute er det bitende kaldt. Barna synes det er spennende med vinter, selv om det ikke har blitt så mye snø i de lavereliggende områdene på vestkysten av Norge. Og for de minste barna er det på grensen til å bli for kaldt.

Barn i kulde

Barna tåler godt kulden, bare de kler godt på seg. Men de minste barna kan med fordel holdes inne på de kaldeste dagene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Vi er på Heinsa barnehage i Kristiansund. Barnehagen ligger like ved sjøen, og iskald og fuktig havluft blandes med sprengkald polarluft i en rå østavindstrekk. De største barna får leke ute, mens de minste må være inne. Og barna har kledd seg godt.

– Jeg har på meg ulltøy innerst. Og jakke og bukse. Og jeg har fleece-klær og så er det vinterdressen. Jeg har stilongs på meg og votter og ullgenser, sier den ene etter den andre.

De minste må være inne

Mens de store barna får være ute en liten stund, er de minste barna inne. Barna som må holde seg inne er fra 10 måneder og opp til 2 år.

– De minste blir fort kalde. Da begynner de gjerne å skrike litt og vil inn igjen så fort som mulig. Da velger vi heller å holde dem inne. Når det er 10 kuldegrader skal ikke de små barna ut, sier styrer ved Heinsa barnehage, Ann Kristin Dybvik.

– Unngår frostskader

Barn kulde

De minste barna er inne. men de store barna har kledd godt på seg og leker ute.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

De minste barna kan bli utsatt for frostskader når temperaturene er slik som nå. For når de leker ute holder de til på det aller kaldeste området i barnehagen.

– Det blir alltids kaldere når vi kommer helt ned på bakkenivå. Og med vinden som blåser, blir kuldefølelsen ekstra stor, sier Dette må vi ta hensyn til, så barna ikke får frostskader, sier Dybvik.

Smører med frostkrem

Ved Heinsa barnehage i Kristiansund er det ofte en kald østavindstrekk på dager som i dag. Da velger barnehagen å være forsiktig, også med hvor lenge de største barna er ute i kulden. De største får være ute en liten time på dagen, når været tilsier det.

– Vi er også påpasselige med å smøre barna med frostkrem og å holde dem i ly for vinden. Vi har noen kriker og kroker som vi kan leke i ute også. Så vi går ut for å få lufta de største. Av og til går vi bare en runde, så vi har fått kommet oss ut en tur, sier Dybvik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mye innekos i adventstida

Men egentlig passer det godt med mye inneaktivitet akkurat nå. Vi har lagt bak oss 1. søndag i advent og i morgen er det 1. desember. Adventstida er fylt med mye inneaktivitet.

– Ja, vi har mye å gjøre inne. Men det kan bli ganske lange dager om barna skal være inne hele tiden. Men vi snur litt på det. Ellers bruker vi å gå ut om ettermiddagen. Men nå i kuldeperioden går vi heller ut midt på dagen og koser oss inne senere, sier Dybvik.