NRK Meny
Normal

– Vi må kjempe for å bevare den kristne arven

Det nye partiet De Kristne melder seg på i kampen om de kristne velgerne.

Øyvind Årdal

Øyvind Årdal er De Kristnes listetopp i Møre og Romsdal. Han mener KrF har blitt for tannløse.

Foto: Trond Vestre / NRK

Partiet stiller liste i samtlige fylker. I Møre og Romsdal har de skaffet seg nærmere 300 medlemmer i løpet av det siste halve året.

Partiet sin listetopp i Møre og Romsdal, Øyvind Årdal, mener at det som står på spill er framtida for den kristne arven.

– Den viktigste saken for oss er å kjempe for den kristne arven som vi har hatt i tusen år her i Norge. Vi ser klare tendenser nå til at den arven er i ferd med å forsvinne. Det er sterke krefter i landet vårt som ønsker å fjerne den og likestille alle religioner og alle kulturer. Det prosjektet har ikke vi noe tro på, sier Øyvind Årdal.

De kristne

Valgprogrammet etterlater ingen tvil om hva De Kristne står for.

Foto: De kristne

– Kristendommen er en suksessfaktor

– Kristendommen har vært en suksessfaktor etter min mening. Den har bidratt til den velstanden vil har i Norge, og den har vært med å hjelpe oss på veldig mange områder, sier Årdal.

Tidligere har Kristent Samlingsparti vært et konservativt, kristent alternativ for velgerne, men har aldri hatt noe gjennomslag i Møre og Romsdal. Nå håper det nystartede partiet De Kristne at de vil gjøre et innhogg i det kristne velgermarkedet.

– Vi ser det her på Stranda hvor jeg bor. Det er ikke så mange aktive kristne som før. Bedehuset sliter. Men når jeg snakker med folk så merker jeg at kristendommen står veldg sterkt. Folk har barnetroen de aller fleste og d evil at barna skal lære om kristendommen på skolen, sier Øyvind Årdal.

Øyvind Årdal mener at mulighetene for det nye partiet ligger i det politiske landskapet mellom KrF og FrP. KrF har hatt et sterkt grep om velgerne i Møre og Romsdal helt tilbake til 1945 da partiet stilte liste for første gang.

Øyvind Årdal

Øyvind Årdal kåper på et valgskred for De Kristne i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Utfordrer KrF

I 2001 var KrF det største partiet i Møre og Romsdal med en oppslutning på 19,8 prosent.

Men i dag er dette grepet mye svakere. Oppslutningen om KrF har sunket kraftig i Møre og Romsdal de siste ti årene.

– KrF er blitt redusert til nesten bare en tredjepart av det partiet engang var. Mitt spørsmål er: hvor finner vi de velgerne som KrF har mistet? Vi ønsker KrF alt godt, men kanskje trenger de konkurranse slik at de kan stå litt mere opp for de kristne kjernesakene, sier Øyvind Årdal.

– Er KrF blitt for tannløse?

– Ja, det synes jeg.

Et trangt nåløye

Men det har aldri skjedd før at noen andre enn de tradisjonelle partiene har fått plass på Stortingets Mørebenk. SV har bare klart det fire ganger.

Du må ha minst sju prosent for å komme gjennom nåløyet i Møre og Romsdal.

– Jeg tror jo på mirakler, ler en smilende Øyvind Årdal.

– Den måneden vi har foran oss blir veldig viktig for å nå ut til folk, og jeg har tro på et valgskred fordi jeg tror det er et stort vakuum i området mellom KrF og FrP, sier Årdal.

– Men sju prosent er tøft?

– Ja, det er det. Det er veldig tøft.

Ønsker regjeringsskifte

Øyvind Årdal er opptatt av å få frem at De Kristne har mer på programmet enn vern om kristne verdier. Mer penger til landbruk og mer penger til samferdsel er to krav partiet har, men vegbygging skal skje uten bompenger.

De Kristne definerer seg også klart som et borgerlig parti. Årdal legger ikke skjul på at han mener det er viktig å få til et regjeringsskifte.

– Ja, det er veldig viktig for oss, og aller helst bør det være en flertallsregjering. Blir det en mindretallsregjering så blir den avhengig av Arbeiderpartiet, og da blir det ingen ny kurs for landet vårt, sier Øyvind Årdal.