NRK Meny
Normal

De gyldne pelstidene kan være over

Pelsoppdrett har de siste årene vært blant de mest lønnsomme næringene i norsk landbruk. Etter desemberauksjonen i København peker pilene nedover.

Pelsauksjon

Dette er fra en tidligere pelsauksjon på skinnsenteret i København. Den gang var det stor aktivitet blant oppkjøperne.

Foto: KELD NAVNTOFT / NTB scanpix

Denne uken gikk den internasjonale skinnauksjonen for desember av stabelen i København. Ifølge den danske avisa Politiken forlot oppdretterne auksjonen med bekymrede, dype pannerynker.

Prisene gikk ned med 25 prosent, og kun hvert femte minkskinn ble solgt. Det er fem år siden sist nordiske minkoppdrettere var i en lignende situasjon. Den gang var vi midt under den siste finanskrisen.

Pelsauksjon

Slik presenteres norske minkskinn på auksjonen i København.

Foto: KELD NAVNTOFT / NTB scanpix

Norske pelsdyroppdrettere karakteriserer nå situasjonen som dramatisk. De har opplevd negativt mediefokus der det er stilt spørsmål ved hele næringens eksistens. I tillegg har en rekke minkgårder vært hjemsøkt av omreisende tyver. Og nå faller bunnen under skinnmarkedet.

Det er tydelig at der er prismotstand på minkskinn nå. Så får vi se om dette er forbigående eller om markedet har snudd, sier pelsdyroppdretter Steinar Nordang i Ørsta.

Norsk pelsdyrnæring har opplevd flere år med gode priser. Selv om næringen har møtt motbør fra dyrevernere, har flere unge oppdrettere sett en fremtid i næringen.

Vi har hatt veldig gode priser i flere år nå, sier Nordang.

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang fra Øye i Ørsta

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang hjemme på gården sin i Ørsta.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Ved auksjonen i København denne uken lå der 1,6 millioner skinn for salg. I februar er det ventet at 7,5 millioner skinn blir satt under hammeren. I februar 2013 gikk hvert skinn for 600 kroner stykket i gjennomsnitt. Nå er prisen redusert med 25 prosent, og ingen vet hvordan situasjonen vil bli ved neste auksjon i februar.

Prisfallet vi har sett nå er kjempedramatisk. Mange skinn ble også trukket fra auksjonen, fordi prisene ble for lave. Det er klart det er dramatisk når prisene blir redusert med en fjerdedel, sier Nordang.

Steinar Nordang har arbeidet i pelsmarkedet i en årrekke, og vet at tidene skifter mye. Han har også tidligere opplevd at oppkjøperne blir forsiktige når prisen til oppdretter har vært høy over tid.

Vi opererer i et verdensmarked. Og dette har med tilbud og etterspørsel å gjøre. Oppkjøperne blir forsiktige når prisene til oppdretter blir høye i forhold til det som oppnås på ferdigproduktene. På enkelte auksjoner handler da oppkjøperne ikke. Men så kommer de igjen på neste auksjon, og da kan man oppleve at prisene går opp igjen, sier Nordang.