NRK Meny
Normal

Kan bli et rotterace i kommunesammenslåinga

Kommunene i Møre og Romsdal har bare to måneder på seg på å avgjøre hvem de skal slå seg sammen med eller om de vil være singel i fremtida.

Geir Inge Lien

TRAVELT: Ordføreren i Vestnes, Geir Inge Lien, innrømmer at det kan bli hektisk den siste tiden før kommunene må komme med sine avgjørelser om kommunereforma.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Det siste året har det vært en rad av møter, sonderinger, innbyggerundersøkelser og frieri i ulike retninger. Nordover eller sørover, vestover eller østover, et ja eller nei til byen, en storkommune der mange er med, eller kanskje en fremtid som singel.

Det har vært mye å velge i, og fortsatt svever mange av ballongene i luften. Det er snart på tide å bestemme seg. Vestnes har hatt mange alternativ å velge mellom, men kan ende opp alene.

Tidspunktet for et vegvalg nærmer seg, sier Senterparti-ordfører Geir Inge Lien.

– Dette blir travelt, og jobbing under hardt press. Vi venter blant annet på Rauma og håper på at de ønsker å slå seg sammen med oss, sier ordføreren.

Kan bli alene

Bernhard Riksfjord, Odd Helge Gangstad, Tove Henøen og Geir Inge Lien

I midten av november vedtok Vestnes kommune å vende tommelen ned for en stor romsdalskommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

Den endelige datoen for retningsvalget er i kommunestyremøte den 28. januar. Men før den tid må det være gjort en god del sonderinger opp imot de ulike forslaga.

Vestnes ser også mot flere sunnmørskommuner, og også Misund og Aukra.

– Vestnes har vedtatt at vi ikke ønsker å være med i storkommunen Romsdal sammen med Molde, sier han.

Mange kan måtte ville det samme for at det skal bli noe av, og det kan bli en vanskelig kunst når det bare er to måneder før fristen som Fylkesmannen har satt. Vestnes som har hatt mye å velge i kan ende opp som singel.

– Det er faktisk et reelt alternativ, det har vi ikke utelukka. Og ut ifra innbyggerundersøkelser viser det seg også at folket ønsker å stå alene, sier ordføreren.

Åpent løp

Knut Sjømæling

Også for Gjemnes er løpet åpent. Ordfører Knut Sjømæling sier de er avhengig av hva andre gjør.

Foto: Trond Vestre / NRK

Gjemens kan gå både nordover og sørover. Mot Molde som mange pendler til, eller nordover mot Kristiansund der den historiske og kulturelle tilknytningen er sterk. To måneder før fristen er det helt åpent hva Gjemnes gjør, sier ordfører Knut Sjømæling (Sp).

– Kommunestyret har sagt at vi skal være med på alternativ både nordover og sørover, så vi har åpne kort når det gjelder begge retninger. Det er ingenting som klart peker seg ut, sier han.

Hva Gjemnes velger er også avhengig av hva andre kommuner gjør.

– Går vi mot en by så må det være sammen med minst to andre kommuner.